Без политически преговори парламентаризмът се обезсмисля. Българската политика трябва да

...
Без политически преговори парламентаризмът се обезсмисля. Българската политика трябва да
Коментари Харесай

Радан Кънев: Само Слави Трифонов може да поеме ангажимент от името на ИТН

" Без политически договаряния парламентаризмът се обезсмисля. Българската политика би трябвало да влезе в линията на търсене на единодушие по главните нужни промени. Без това доста мъчно ще вървим напред, колкото и да си даваме сметка, че в новия парламент ГЕРБ и Движение за права и свободи биха могли да блокират голям брой промени " - това съобщи в предаването " Политически НЕкоректно " по евродепутатът от " Демократична България " /ЕНПРадан Кънев.

Той акцентира, че съществена задача на 46-ото Народно заседание е да върне самочувствието на Народното събрание като висш орган в страната:

" Ако всякога търсим вид за лесния диктат , затъваме повече в това, в което сме затънали ".

Кънев акцентира, че няма да бъде спокоен, до момента в който не види съглашение, с което да се е заел водачът на партията победител - " ИТН ":

" Единственият човек, който може да поеме ангажимент от името на партията Има Такъв Народ и нейните многочислени гласоподаватели, е водачът ѝ Слави Трифонов. Това е една доста ясно структурирана лидерска групировка. Но даже, когато групировката не е лидерска, тъкмо това е тежестта на водачеството в политиката. Ако подписът не е на Трифонов, за мен ще донесе безпокойствие и неустановеност в ориста на това съглашение, което е подписано ".

Според някогашния водач на ДСБ бъдещото политическо съглашение за ръководство на страната би трябвало да включва тематиките за Плана за възобновяване и резистентност и за новата климатична политика в Европейски Съюз:

" Всяко друго решение ще значи, че ръководството е безконтролно към жителите на България и че ще бъде безпомощно в договарянията в границите на Европейския съюз ".

Кънев удостовери мнението на " Демократична България " за промяната на основния прокурор Иван Гешев , като акцентира, че по сегашната конституционна уредба изборът на нов обвинител номер 1 ще бъде изработен от Висшия правосъден съвет, то гаранциите, че няма да се повтори обстановката до момента, са в нов състав на Висш съдебен съвет.

По думите на евродепутата концепцията на " ИТН " за директен избор на основния прокурор е неприемлива и популистка:

" Това е концепция, която даже " Демократична България " да одобри (Кънев посочи, че изключва да бъде призната от Демократична България - б.р.), аз не мога да приема - като правист, като политик, като виновен жител. Възможността някакъв популистки водач в даден миг, с помощта на юридическо обучение, с купена тапия от неназован университет, да се окаже основен прокурор на републиката, това е риск, който едно общество не може да поеме ".

Радан Кънев изрази отчаяние от Доклада на Европейска комисия за върховенството на закона в страната ни:

" Няма необикновен смисъл от отчетите, в случай че те не са обвързани с някакъв политически инструмент, с който държавните управления да се преценяват ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР