Без никаква изненада депутатите - членове на комисията по конституционни

...
Без никаква изненада депутатите - членове на комисията по конституционни
Коментари Харесай

ПП, ДБ и ИТН бламираха правната комисия, Хартиената коалиция сама си обсъжда бюлетината

Без никаква изненада депутатите - членове на комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание от групите на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и Крум Зарков от Българска социалистическа партия, неодобряваха плануваното за през днешния ден изключително съвещание на комисията, на което трябваше да се прегледат няколко плана за промени в Изборния кодекс. Два от тях плануват завръщането на всеобщото потребление на хартиената бюлетина. Заради неналичието им обаче, включително на ръководителя на комисията - Милен Матеев (ПП), кворум няма. Следователно - не могат да се взимат и решения.

Това наложи председателстващият съвещанието Филип Попов (БСП) да предложи въпреки всичко да се организира полемика, а гласуването да е на идващото съвещание на комисията - идната сряда. Ако то въобще се организира.

Както Клуб Z писа, ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи упорстват за следващи промени в ИК, с които на гласоподавателите да се даде право да изберат с хартиена бюлетина ли да гласоподават, или с машина.

Срещу това са Политическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България, Крум Зарков, както и " Възраждане " и самостоятелните депутати.

Бяха направени няколко " захода " към гласоподаване в зала. Първият опит се провали, като увисна единствено на гласа на Зарков, който за разлика от партията си, огромен бранител на устройствата до неотдавна, не се отметна от позицията " за " машините.

Седмица по-късно, от ГЕРБ и Българска социалистическа партия отново пробваха да вкарат ИК в дневния ред на Народното събрание - отново без триумф. Мнозинството против връщането на хартията протака тогава миналата точка от съвещанието, а след това след 4 гласувания отхвърли настояванията на така наречен Хартиена коалиция.

Това принуди ГЕРБ да събере подписи за привикване на изключителното съвещание на правна комисия. Тогава се подписа и членът на " Възраждане " в комисията - Петър Петров, който оказа се, ден по-рано е внесъл собствен план за промени в ИК, само че не във връзка с хартията. Искането му е партията да има посланичество в Централната изборна комисия.

Първоначалното искане на подписалите се бе изключителното съвещание да се организира във вторник, само че Матеев го насрочи за през днешния ден - с претекста, че по плана на Петров нямало мнение на Министерството на правораздаването.

Тази седмица пък на два пъти се отлагаше постоянното съвещание на комисията, на което, въпреки ИК да не бе в дневния ред, се очакваше да бъде препоръчано да влезе като точка. Отлагането се постановяваше поради проточилите се съвещания на Народното събрание.

Така през днешния ден за комисия пристигнаха 11 души от общо 12, които желаят да се отвори ИК. Отсъства Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Комисията обаче се състои от 24 души и с цел да има кворум са нужни 13. Дори и Захариева да беше пристигнала, кворум отново нямаше да се събере - точно поради Крум Зарков, който в тази ситуация не " играе " със личната си парламентарна група. С неговият глас (и присъствие) за връщането на бюлетината щяха да се съберат 13 гласа в комисията. 12 на 12 гласа значи отменяне на предложение.

Дори и ИК да бъде прегледан в комисия, въпреки хоризонтът на този парламент да не е явен, и да бъде отритнат с 12 на 12 гласа, това отново му прокарва път през пленарната зала. Но на първо четене.

И по този начин, в този момент ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Възраждане " единствено дискутират въпроса между тях, като си споделят взаимно едни и същи претекстове да желаят промени в кодекса, като Филип Попов разгласи, че Милен Матеев пратил писмо, че отсъства по здравословни аргументи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР