Без изненади, депутатите преизбраха Димитър Радев за управител на Българската

...
Без изненади, депутатите преизбраха Димитър Радев за управител на Българската
Коментари Харесай

Кой е Димитър Радев и защо е важно кой застава начело на БНБ

Без изненади, депутатите преизбраха Димитър Радев за шеф на Българската национална банка.

Гуверньорът действително изкара съвсем мандат и половина, преди да стартира втория си отпред на Българска народна банка. Причината - поради политическата неустойчивост от 2021 година досега, по този начин и не се откри задоволително постоянен парламент, който да задвижи процедурата по избора.
 Българска народна банка предвижда растеж на стопанската система от 1%
Българска народна банка предвижда растеж на стопанската система от 1%

Централната банка прави оценка рисковете пред прогнозата за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт като уравновесени

За осемте години от 2015 година до през днешния ден, в които Радев ръководи Българска народна банка се случиха доста събития, засягащи следената от нея банкова сфера, която пословично доста обича тишината.

Кой е новият остарял гуверньор?

Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 година в Пловдив. Има икономическа магистратура по компетентност " Финанси и заем " от ВИИ " Карл Маркс " и специализация в Института по външни връзки на Университета " Джорджтаун ".

Кариерата му в държавния уред стартира през 1980 година, като той заема разнообразни експертни длъжности в Министерството на финансите, Министерския съвет и Министерството на стопанската система и планирането.
 Основната рента на Българска народна банка приближи 3%, само че това ще вдигне непосредствено ипотеките единствено в една банка
Основната рента на Българска народна банка приближи 3%, само че това ще вдигне непосредствено ипотеките единствено в една банка

За половин година ОЛП порасна двойно, само че темпото се забавя

От 1992 година до 2001 година Димитър Радев е закрепостен зам.-министър на финансите в шест следващи държавни управления. Ресорът му е " Държавен бюджет и държавни разноски ". След като през 2001 година Национална движение „Симеон Втори" печели изборите, той напуща МФ и след конкурс стартира работа като специалист в Международния валутен фонд.

Там остава до 2015 година, когато към този момент е старши икономист и началник на задачи на МВФ за техническо подпомагане по света.

Не най-спокойните 8 години

През юли 2015 година Димитър Радев е номиниран от ГЕРБ и Реформаторския блок за шеф на Българска народна банка. Периодът е тежък - единствено година по-рано е банкрутирала Корпоративна комерсиална банка, а ред други финансови институции също се оказват обект на офанзива.

За допускането на банковата рецесия от 2014 година, а и за дейностите на Българска народна банка след експлоадирането ѝ предходното управление на централната банка понася тежки рецензии.
 Централата на КТБ може да се окаже една от най-евтините офис здания в София
Централата на КТБ може да се окаже една от най-евтините офис здания в София

Ако сте си харесали кабинета на Буров, ще ви коства най-малко 1700 евро на квадрат

През годините по-късно също не липсваха свързани с политическите процеси в страната проблеми, които тестваха Радев и екипа му. За някои от тях преди дни напомни икономистът и някогашен народен представител Георги Кадиев. Той да вземем за пример обществено изрази мнение, че Българска народна банка е останала прекомерно пасивна в сюжети като прехвърлянето на Българската банка за развиване към Министерството на стопанската система, нейната процедура да кредитира огромни компании, както и при договорката за Общинска банка.

Най-важен акцент в работата на Димитър Радев като шеф на Българска народна банка обаче беше подготовката за влизане в еврозоната. В свои изявленията и медийни участия той ясно декларира позиция в поддръжка на скорошното приемане на единната валута. През юли 2020 година нашата страна беше призната във валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като " чакалнята на еврозоната ".
 България от година е в Банковия съюз. Какво се промени?
България от година е в Банковия съюз. Какво се промени?

Анализ на Георги Вулджев, член на управителния ръб на БЛО и основен редактор на ЕКИП

Междувременно, обаче, пристигна и пандемията, която удари мощно по стопанската система. Тук беше значима ролята на Българска народна банка, която със своя антикризисен пакет за 9 милиарда лв. даде опция за мораториум върху заплащанията по банковите заеми.

След края на противоепидемичните ограничения стартира последователно увеличение на инфлацията, което внезапно се забърза след експлоадирането на войната в Украйна и появилите се дружно с нея опасности за енергийната сигурност в световен мащаб.

От октомври 2022 година стартира да се подвига главният лихвен % - след години на нулево равнище, през днешния ден той към този момент е 3,12%. Това обаче има значение за лихвите по заемите единствено в една българска банка - най-малко в сегашния миг.

Какво може и какво не може да направи през идващите 6 години?

Като шеф на Българска народна банка Димитър Радев има немалки правомощия, само че те влизат в рамките, наложени от валутния ръб, в който е страната ни от 1997 година

Режимът на паричен съвет не разрешава на Българска народна банка да отпуска заеми на страната или да включва в запасите си издадени или обезпечени от нея скъпи бумаги.
 Влизането на България в Еврозоната - нищо ново под слънцето
Влизането на България в Еврозоната - нищо ново под слънцето

Води ли Българска народна банка поредна подготовка за приемане на еврото?

Централната банка може да финансира комерсиалните банки до размера на чистия валутен запас, само че единствено в случай че има ликвиден риск за цялата финансова система и тогава това става по строги правила за качеството на предоставяното поръчителство.

Надзорната функционалност на Българска народна банка претърпя сериозна смяна през последните години. Заедно с ERM II, България влезе и в Банковия съюз. Така Европейската централна банка пое директно надзора над най-значимите банки у нас (ОББ, ДСК, Уникредит Булбанк и Пощенска банка), а под заобиколен контрол следи и останалите.

ЕЦБ единствена може да издава и да лишава лицензите на кредитните институции у нас след решението за определяне на тясно съдействие с Българска народна банка.

По отношение на останалите аспекти от интеграцията на България в еврозоната, следва доста работа. През идващите месеци централната банка ще би трябвало да приготви и осъществя самите процеси, в границите на които след избраната дата за приемане на единната валута ще има нужните наличия от новите пари и вътрешните системи на банки и държавни институции ще би трябвало да създадат в къси периоди прехода.

Ролята на Българска народна банка и на нейния гуверньор е от основно значение всичко това да завърши без разтърсвания, само че за всяка стъпка ще е необходим синхрон сред него, политическото управление на страната, регулаторите в разнообразни браншове и бизнеса. За момента Димитър Радев и настоящата управническа настройка са на едно мнение - направено е толкоз доста по пътя към еврозоната, че не трябва да се отсрочва постигането на крайната цел.
 Българска народна банка: Няма никакво съображение за смяна на курса на лв. към еврото
Българска народна банка: Няма никакво съображение за смяна на курса на лв. към еврото

Българска народна банка разяснява откъс от отчет на Министерството на финансите

Според опозицията и претендента за шеф на Българска народна банка от " Възраждане " Любомир Христов обществената цена на приемането на единната валута в този момент и в околните години ще е прекомерно висока. Бизнесът обаче е на мнение, че вложенията у нас ще се усилят доста.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР