Без изненада Венецианската комисия призова България да извърши мащабна съдебна

...
Без изненада Венецианската комисия призова България да извърши мащабна съдебна
Коментари Харесай

Венецианската комисия настоя за мащабна реформа в прокуратурата и ВСС

Без изненада Венецианската комисия прикани България да извърши огромна правосъдна промяна, с която да отстрани недосегаемостта на основния си прокурор. Институцията споделя, че българският проблем не може да бъде решен с едно само изменение в закона, а изисква систематични политически старания, в това число от огромни промени в структурата на самия Висш правосъден съвет, научи Mediapool.

" По-скоро ще изисква композиция от по-големи инстутуционални промени, нови процедурни правила и еволюция на професионалния етос и политическата просвета в страната ", оповестява институцията към Съвета на Европа.

Преди два дни министър председателят Бойко Борисов разгласи, че знае в задатък какво ще предложи Венецианската комисия – назначение на самостоятелен прокурор, който да може да проверява основния прокурор. Борисов изясни, че държавното управление ще се събере още в събота или неделя, с цел да одобри предложенията на Венецианската комисия. Той към този момент бил споделил на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че правосъдната промяна ще бъде осъществена.

Оказва се, че Борисов не е схванал какво желае Венецианската комисия, изключително в частта за политическа воля и систематичните старания за правосъдна промяна.

Венецианската комисия въпреки всичко " приветства решимостта на българските управляващи да се оправят с казуса (с основния прокурор) и отвореността им към сериозен и приобщаващ разговор с всички сътрудници и заинтригувани страни ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР