Без добавена сол, но вкусно, без олио и зехтин, но

...
Без добавена сол, но вкусно, без олио и зехтин, но
Коментари Харесай

Дресинги и сосове от сурови ядки - здравословни заместители на традиционните мазнини ♥ От Мамапедия

Без добавена сол, само че вкусно, без олио и зехтин, само че сочно. Бадеми, орехи, тиквено семе и сусам в домашните предписания на доктор Георги Гайдурков за здравословни заместители на обичайните мазнини.

(Видео: Мамапедия)

♥ Овкусяване без сол, олио, зехтин (екстрахирани мазнини)

На обяд постоянно е добре да имаме нещо сурово на масата – една богата сезонна салата, която можем да овкусим с изключителни дресинги, за които в този момент ще стане дума. В системата на човешкото хранене заобикаляме да овкусяваме с екстрахирани мазнини и с екстрахирана, добавена сол. Тоест – не употребяваме олио, зехтин, даже и студено пресовани мазнини. Опитът демонстрира, че те дестабилизират фината система на обособените нутриенти – белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, биоактивни субстанции. Ако изтеглим най-мощният нутриент в екстрахирано, изолирано положение в бутилка, разумно е, че това извънредно ще дестабилизира комплекса, който природата адресира към нас като система. 

Храната е система и е адресирана към нас самите като система. И единствено когато консумираме систематична храна, т.е. такава, която е в пропорцията на природата, тя е съответна за нашата природа (тъй като нашето тяло е същата тази природа).

Мазнините, несъмнено, са един от трите макронутриента. Изключително значим, изключително есенциален. Но ние ги употребяваме в системата на човешкото хранене като интегрални артикули – това е простата загадка. Така получаваме не по-малко вкусни ястия. Вместо да прибавяме олио или зехтин към салатата, използваме изключителни дресинги, сосове, приготвени в домашна конюнктура, които се състоят главно от смлени на песто ядки. 

♥ Домашни дресинги и сосове от сурови ядки

Ще стане дума и за ядките по-подробно – употребяваме необятен набор сурови ядки – бадеми, орехи, сусам. Специално наблягам сусама, защото в растителния свят той е много богат на калций, който доста постоянно е липсващ в нашето тяло. Дефицитен е, защото в случай че консумираме доста киселинна храна, тя краде калция, който е съществена алкална система на тялото ни.

Така че от ядките, дано по-често в нашето меню присъства суровият, небелен недопечен сусам, който смиламе на паста. Може да употребяваме и други ядки като бадеми, орехи, шам фъстък, лющен недопечен слънчоглед, лющено сурово тиквено семе, бразилски орех, който желае кедрови ядки, макадамия, кашу и т.н. 

♥ Отрицателният резултат от използването на фъстъци, ленено семе и чия

Избягваме да ползваме фъстъци, ленено семе и по този начин модерната през днешния ден чия (хората ги числят към ядките, защото имат високо мастно съдържание). Защо? Фъстъците, в случай че би трябвало да бъдем точни, са тип бобена просвета и имат извънредно висок % трипсин-инхибитори. Така както бобените култури не са пригодни за индивида да ги употребява в термично необработено положение (сурови), по този начин и фъстъците имат доста трипсин-инхибитори. Това са субстанции, с които семето се защитава и блокира ензимите в нашия стомах и изобщо в стомашно-чревния тракт. Това води до неприятна хидролиза, до несмилане на храната и на мястото на това, хидролизата протича по пътя на ферментацията – тоест развиват се бактерии и резултатът от това е ферментация с подуване, газове и дискомфорт. Затова и доста от нас, изкушаващи се по модата, могат да си поръсят чия в салатата, само че резултатът ще е това – подуване, газове и дискомфорт. 

Хем съвременно и атрактивно, а в действителност с отрицателен резултат. Точно по тази причина заобикаляме тези семена или ги подлагаме на предходно изкисване и претакане, за да могат да се отстранят тези трипсин-инхибитори. Но за хората, които в този момент стартират сходно хранене, бих предложил да заобикалят фъстъци, ленено семе и чия точно заради тази причина – блокират ензимите на нашето храносмилане и водят до нежелани резултати с отичане, газове и дискомфорт.

Автор доктор Георги Гайдурков, общопрактикуващ доктор, психолог, експерт по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на доктор Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР