Бейби бумът, белязал 2020 и 2021 г., който много специалисти

...
Бейби бумът, белязал 2020 и 2021 г., който много специалисти
Коментари Харесай

Бейби бумът от COVID изолацията свърши, отчтат спад на раждаемостта

Бейби взривът, белязал 2020 и 2021 година, който доста експерти отдадоха на изолацията поради вълните на пандемията от Коронавирус, завърши още в първите три месеца на актуалната година.
12 392 бебета са се родили през януари, февруари и март тази година, демонстрират данни на Националния център по публично здраве и разбори. Те са с 248 по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година и с съвсем 700 по-малко от родените през първото тримесечие на 2020-а.
Най-много раждания регистрират в огромните градове. В столицата са се родили 3720 деца, във Варна - 1013, и 1644 в Пловдив. За Пловдив това е взрив на раждаемостта, защото бебетата са над 300 повече от същия интервал на предходната година.
Според експертите от ден на ден млади фамилии се заселват в Пловдив, където си намират работа и положителни условия за живот и основават деца. За съпоставяне във Варна и региона се вижда спад на раждаемостта. През първите 3 месeца на тази година там новородените са 1013, а година по-рано - 1090. В София през първото тримесечие на тази година на бял свят са пристигнали 3720 деца, против 3721 за същия интервал на 2021 година
Оптимистична наклонност е, че броят на мъртвородените деца е намалял. През трите месеца на тази година той е 60 против 76 през предходната. Най-голяма част от умрелите деца са още веднъж в София – 20, и в Пловдив - 8, в Сливен мъртвородените са 6. При 32 от умрелите главната причина са проблеми в перинаталния интервал, т.е. времето преди раждането до седмия ден след него. В рамките на първите три месеца тази година пет деца са умряли от сърдечни проблеми, а 7 от дихателни, други 13 поради вродени аномалии.
Повече родени момчета, в сравнение с девойки - с тази смяна в наклонността от последните години завърши 2021-а. 30 273 са момчетата, а 28 796 - девойките за предходната година, демонстрират данните на Националния статистически институт. За тази година към момента е рано да се каже дали наклонността ще се резервира, споделят акушер-гинеколози.
Трендът за повече момчета бе видян още през октомври предходната година, когато две от огромните столични АГ лечебни заведения – “Майчин дом” и “Шейново”, оповестиха за повече деца от мъжки пол. Те са с 13% повече от девойките, до момента в който през 2020 година бяха съвсем поравно, описа шефът на “Шейново” доктор Румен Велев.
Лекарите се надяват да се резервира и наклонността от предходната година, при която се появиха повече двойки близнаци, заченати по натурален път. Обикновено близнаците са постоянно срещани при инвитро бременностите, само че в няколко столични лечебни заведения, които не са подобен вид център, се наблюдаваше раждане на близнаци, заченати естествено.
Абортите за първото тримесечие на тази година също са намалели. Общият им брой е 4940, като от тях 3462 са по избор, демонстрират още данните. За същия интервал на предходната те са били 5004, от които 3481 са били мечтани. Средната възраст за майките остава без смяна, сред 30 и 34 години.
“Жените избират да градят кариера, а по-късно да основат семейство”, безапелационна е столична старша акушерка. По думите ѝ обаче това крие повече опасности.
“На 32 години съм и родих първото си дете преди няколко дни”, споделя Ирина, майка на момиче. Според нея възрастта е оказала въздействие за по-тежка бременност, само че устройването на младото семейство е стояло на напред във времето, макар че бащата и майката нямат брак.
Повече от половината деца се раждат в извънбрачни двойки, сочат данните на Национален статистически институт от предходната година. 35 хиляди от общо 58 хиляди са родени извънбрачно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР