Бесен съм, че по българските пътища се убиват българи. Убиват

...
Бесен съм, че по българските пътища се убиват българи. Убиват
Коментари Харесай

Иван Гешев: Бесен съм! По българските пътища се убиват българи! Трябва да спрем тази война!

Бесен съм, че по българските пътища се убиват българи. Убиват се повече, в сравнение с във боен спор, съобщи основният прокурор Иван Гешев на конференция за пътната сигурност.

 

Знам, че можем и би трябвало да спрем тази война по пътищата, безапелационен е той.

 

Главният прокурор и ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов вземат участие на форум  " За огромни дейности против войната по пътищата ", който се организира в резиденция " Бояна ". 

Конференцията е проведена от Института по пътна сигурност.

 

" Този конгрес е извънредно значим.  Аз съм тук в качеството си на основен прокурор, от една страна тъй като съм гневен, а въпреки това, тъй като би трябвало да спрем войната по пътищата. Убиват се повече българи, в сравнение с във боен спор. Бесен към, тъй като решенията са ясни, не са сложни за осъществяване, подготвени модели има в Европейски Съюз, акцентира основният прокурор.

 

И продължи: " Оставам с усещане, че страната е безучастна, тъй като е по-лесно да закриеш профилирани структури, тъй като става дума за 3 милиарда лева, по-важно за някои политици от ползите на хората. Щом някои политици могат да защитят финансовия интерес на олигарсите, ние би трябвало да настояваме да бъдат предпазени и българските жители. Заслужават сигурност, отбрана и да не убиват децата ни пътищата ", подчерта ръководителят на държавното обвиняване.  

Главният прокурор се изрече остро по повод позицията на политиците на тази тематика: " По-лесно е да закриеш едни профилирани структури, което води до взрив на наркотрафика, трафика на хора и други закононарушения, които са свързани с пътната сигурност.Това се оказа по-важно за политиците, в сравнение с ползите на хората.За тях е по-лесно да защитят финансовите ползи на олигарсите. Длъжни са да защитят и интереса на хората. Те заслужават сигурност, отбрана, и да не убиват деца по пътищата. Никой не е застрахован ".

 

" Затова съм тук - да чуя жителите и институциите. Да чуя какво можем да създадем ние и да упорствам пред останалите управляващи това да се промени ", сподели Гешев пред участниците.

 

Това не е мъчно - има настоящи модели по света. Но страната следи безучастно тези процеси. Безучастно, тъй като е по-лесно да закриеш едни профилирани институции. За някои политици това очевидно е по-важно, акцентира основният прокурор.

 

Вярвам, че да не убиват нашите деца по пътищата е допустимо, никой не е застрахован, че ще бъде идващият, продължи в мощно прочувственото си слово Гешев. 

 

Откривайки конференцията, организирана от Института по пътна сигурност, нейният председател Богдан Милчев насочи рецензии към президента и служебното държавно управление, че не участват.

 

" Тук ги няма президентът, неговия министър- ръководител и неговите министри. Тук ще дойдат хора, които за изгубили околните си.При нас са законодателната и правосъдната власт. Крием се зад споделена отговорност. Искам да благодаря на индивида Иван Гешев. Имахме документално удостоверение за присъединяване на министри. Знам, че е имало предписание да не идват, тъй като тук ще участва основния прокурор. Тази война сред институциите не би трябвало да се води, както и войната по пътищата ", сподели Богдан Милчев от ИПБ.

 

2072 са жертвите на войната по пътищата от 2019 година до октомври тази година, уточни Богдан Милчев. Той изясни, че не инцидентно дава подобен откъслек от време, защото от 1януари 2019 година е основана Междуведомствената комисия за сигурност на придвижването. Тя става факт след злополуката в Своге през август 2018 година.

 

" Усещането за власт отсъства. Усещането за сигурност отсъства, чувството за интензивност - министри да са тук и да не се води тази глупава война сред институциите - отсъства ", бе сериозен Милчев в късото си одобрение.

" Искаме да предизвикаме българското държавно управление да одобри пътна карта, в която да има явен ангажимент за понижаване на жертвите с 10-20 % още първата година от приемането на тази пъртна карта ", съобщи той и показа трите основни фактора за пътната сигурност – че един от най-сериозните проблеми за сигурността е корупционният.

На форума участват политици (като да вземем за пример Цончо Ганев от " Възраждане ", Виолета Комитова от " Български напредък ", ген. Димитър Шивиков и др.), прокурори и следователи.

Освен Пътната карта, уредниците се изрекоха още за нов Закон за придвижване по пътищата и нови стандарти в ръководството на риска.

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова се застъпи за промени ив Наказателен кодекс и в ЗдвП. Най-вече - за тежки имуществени наказания.

" Считаме, че едно лишаване на ръководеното МПС в интерес на страната би имало резултат като една сериозна имуществена глоба. А в случай че това не се одобри – най-малко да се приключва регистрацита на МПС-то – без значение от собствеността ", сподели тя.

Тя обърна внимане и на това, че в случай че водачът с алкохол или опиати откаже да бъде пробван, няма да бъде осъден по Наказателен кодекс.

" И какво става? Илзиза, че на процедура лицата могат да избират – дали да бъдат осъдени по Наказателен кодекс или да получат някакво наказване, в случай че откажат инспекция – наказване по ЗДвП ", сподели тя.

Ако откажеш да бъдеш проучен, в действителност получаваш санкция от 2000 лева и отнемане от право на упарвление от 2 година - не те заплашва нито отнемане от независимост, нито съответните последствия, по тази причина че си осъждан ", сподели зам.-главната прокурорка.

Филипова подсети, че особено това може да се оправи с „ елементарин промени в ЗДвП “, както и че в куп наредби има малки врати.

Тя уточни, че санкцията е от 100 до 300 лева по член 187 от ЗДвП – в случай че те заловен първи път, че караш без брошура.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР