Берлин. Процесът на сертифициране на Северен поток 2 продължава, като

...
Берлин. Процесът на сертифициране на Северен поток 2 продължава, като
Коментари Харесай

МВнР на Германия: „Северен поток 2“ засега не съответства на правилата на ЕС

Берлин. Процесът на узаконяване на Северен поток 2 продължава, като върховенството на европейското право играе съществена роля. Това заяви в неделя немският външен министър Аналена Бербок в ефира на телевизионния канал ZDF .

„ Обсъдихме това в границите на съдружните договаряния и предписахме в съдружното съглашение европейското енергийно законодателство да се ползва към енергийните планове. Това значи, че сега този газопровод не може да бъде утвърден “, сподели тя. Според министъра планът досега „ не дава отговор на напътствията “ на Европейски Съюз.

За да стартира да изпомпва газ, операторът на Северен поток 2 би трябвало да получи утвърждение от немския регулатор, който ревизира плана за сходство с Европейската газова инструкция. Сертифицирането към този момент е спряно, защото операторът Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, би трябвало да записва дъщерно сдружение в Германия. Докато това не се случи, узаконяването няма да продължи.

В контрактуваното от обединението съглашение „ Северен поток 2 “ не се загатва, а единствено се акцентира върховенството на общите европейски стандарти във връзка с енергийните планове. Канцлерът Олаф Шолц до момента беше доста въздържан по отношение на ориста на газопровода. Той уточни, че никоя страна не може да нарушава границите на друга страна, в противоположен случай „ ще има последици “. Бербок, като съпредседател на Зелените, неведнъж е упорствала планът да бъде спрян през последните години. Сега тя е външен министър в държавното управление на Шолц. Основният външнополитически курс по предписание се определяше в отдела на канцлера, а не в Министерството на външните работи.

Руската страна неведнъж е подчертавала, че „ Северен поток 2 “ е комерсиален план и се извършва взаимно с европейски сътрудници. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков изрази неразбиране от опитите на редица страни да дефинират ориста на газопровода при политически стимулирани условия. Москва също по този начин неведнъж декларира, че в никакъв случай не е употребила енергийните запаси като инструмент за напън.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР