Берлин. Мащабът на четвъртата вълна на коронавируса в Германия ще

...
Берлин. Мащабът на четвъртата вълна на коронавируса в Германия ще
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Берлин. Мащабът на четвъртата вълна на ковид в Германия ще стане явен едвам след няколко месеца – през идната пролет. Това предизвести шефът на института „ Роберт Кох “ Лотар Вилер, оповестява немското издание Der Spiegel .

„ До пролетта няма да знаем какъв брой неприятна в действителност е тази четвърта вълна “, сигнализира Вилер. Съгласно думите му едвам след няколко месеца проучванията за кръводаряване или представителните проби от популацията ще покажат какъв брой висок е делът на хората, които към този момент са развили антитела против ковид – било то посредством имунизация или след зараза. По този метод, наред с други неща, може да се оцени по-добре степента на неоткритите случаи, изясни специалистът.

Вилер също по този начин съобщи: „ Най-доброто нещо би било, в случай че всеки, който може да бъде имунизиран, го направи. Тогава към момента ще имаме този вирус, само че делът на хората, които са съществено заболели през идната зима, ще бъде доста по-нисък “.
През последното денонощие институтът записва 446 нови смъртни случая, свързани с ковид - доста повече спрямо миналата седмица, когато бе обявено за 335. Седемдневната заболеваемост в цялата страна още веднъж спадна. Според „ Роберт Кох “ цената на новите инфекции на 100 000 поданици е 442,9. Най-високото равнище от 452,4 беше достигнато в понеделник. Във вторник цената беше малко под 452.2, а преди седмица - 404,5 (предходен месец: 118,0).

Здравните управляващи в Германия също оповестиха за 67 186 нови инфекции в границите на един ден. Точно преди седмица е имало 66 884 инфектирани.

„ Роберт Кох “ е преброил 5 903 999 открити инфекции със Sars-CoV-2 от началото на пандемията. Възстановилите се са 4 937 600. Броят на хората, умряли с или с потвърдена зараза със Sars-CoV-2, набъбна до 101 790.

***

Лондон. Директорът на английската работа за външно разузнаване (МИ6) Ричард Мур предизвести, че Китай организира огромни интервенции против Обединеното кралство и неговите съдружници и посредством експорт на технологии за наблюдаване се пробва да разшири „ мрежата от властнически надзор в цялата планета “. Мур също по този начин прикани съдружниците на Лондон да се изправят против „ целия набор “ от закани от Русия и да не вършат „ асиметрични отстъпки “, оповестява електронното издание на столичния вестник The London Evening Standard .

В първата тирада след встъпването си в служба, изнесена в Международния институт за стратегически проучвания, Мур означи, че Китай и неговите офанзивни дейности сега са „ най-голям приоритет “ за MИ6. Той предизвести, че всяко „ неправилно пресмятане “ на прекомерно уверения Пекин по въпрос като Тайван може да се трансформира в „ сериозна опасност “ за международния мир.

Според ръководителя на MИ6 китайското разузнаване е ориентирано към лица, работещи в държавни организации и области, които съставляват интерес за Пекин. КНР може да се стреми да открадне технологии, да раздели публичното мнение и вземането на политически решения и да упражнява „ непозволено въздействие “ върху китайската диаспора в чужбина. „ Сега, когато силата на Китай и желанието му да я показва нарастват, се правят разбърквания на тектонските плочи “, предизвести Мур.

Ръководителят на МИ6 също по този начин обърна внимание на обстоятелството, че Китай освен е създал своите технологии за „ полицейска страна “ за надзор на личния си народ, само че и ги изнася за други властнически режими. „ Тревожно е, че Китай от ден на ден изнася тези технологии за надзор и наблюдаване на други държавни управления, разширявайки мрежата за властнически надзор в цялата планета “, означи Мур.

„ Единственият най-голям приоритет за MИ6 е да се приспособява към света, обиден от възхода на Китай. Като загадка разследваща работа, ние би трябвало да можем да работим неусетно в наличието на мрежи за наблюдаване по целия свят “, добави Мур.

Освен за Китай, шефът на МИ6 приказва и за Русия. Важно е западните страни да се изправят против „ цялостния набор “ от закани от Москва - от „ глобени от страната офанзиви “ като отравянето в Солсбъри до потреблението на политически марионетки за подкопаване на стабилността на Балканите. „ Нито една страна в Европа или отвън нея не би трябвало да се съблазнява от концепцията, че асиметричните отстъпки към Русия може да трансформират нейното държание към по-добро... Москва не би трябвало да се съмнява, че нашите съдружници поддържат суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници, в това число Крим “, заключи Мур.

Ръководителят на МИ6 разяснява и обстановката в Афганистан, като означи, че не би трябвало да се разрешава на огромни интернационалните терористични групи още веднъж да употребяват страната като своя съществена база. Докато службата организира свои лични интервенции в Афганистан, Мур сподели, че неговата организация също е в контакт с талибаните, като тества готовността им да сътрудничат.

***

Брюксел. Еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали изготви вътрешно управление за „ приобщаваща връзка “ за членовете на Европейската комисия, което ще помогне за битката с „ вкоренените стандарти “ в речта на политиците, написа френското седмично издание Valeurs actuelles , като се базира на публикация в италианския вестник Il Giornale. Новите рекомендации не разрешават потреблението на мъжки жанр „ по дифолт “, препратките към християнството в имената на празниците, както и да се приказва за „ колонизация “ на Марс заради отрицателни асоциации с предишното.

Препоръките на Дали са предопределени да „ отразят етническото многообразие “ и да се борят с „ надълбоко вкоренените стандарти в държанието на индивидите и общностите “.

Според изданието, новите правила не разрешават потреблението на редица изрази, които са приети за дискриминационни във връзка с пола, половата ориентировка, етническата принадлежност и културата. Като цяло този метод допуска, че човек не може да бъде разпознат с неговите характерности, в противоположен случай се предлага това да се направи по необиден метод. Така потреблението на мъжкия жанр „ по дифолт “ към този момент е неразрешено, а обръщението „ дами и господа “ ще бъде сменено от „ скъпи сътрудници “. Също по този начин потреблението на термини с изтъкване на рода, е изцяло изключено. В публикацията се отбелязва, че управлението е написано на британски, тъй че някои от насоките не са подобаващи за други езици.

Новите правила плануват, че говорещият в никакъв случай не би трябвало да „ допуска ” каква е половата ориентировка или даже пола на неговия събеседник. Освен това, съгласно получените насоки, препратките към християнската просвета се вършат „ въз основа на правилото, че всички хора са християни “. За да се борят с тези предубеждения, създателите на документа предлагат да изоставим споменаването на Рождество и вместо това да приказваме за „ празници “, а също и да не включваме такива християнски имена като Мария и Жан (Йоан).

Отрицателни конотации бяха открити и в израза „ колонизация на Марс “, тъй като той припомня за ерата на колониализма. Вместо това се предлага изразът „ изпращането на хора на Марс “.
Депутатите се поучават да дадат желание на „ изпращането на хора на Марс “. В същото време на Земята се предизвиква „ позитивната дискриминация “: да вземем за пример би трябвало да се основават работни групи от представители на двата пола, а хора от друг етнос би трябвало да бъдат канени на разнообразни събития или публични фотосесии.

В умозаключение Valeures actuelles напомня, че Хелена Дали към този момент беше подложена на критика по време на спорната акция „ Свобода в хиджаб “, към която еврокомисарят притегли ислямистки асоциации.

***

Варшава. Президентът на Полша Анджей Дуда подписа закон, който лимитира достъпа на външни лица - в това число благотворителни организации и публицисти - до границата с Беларус, до момента в който страната се бори с мигрантската рецесия, оповестява EU Observer , като се базира на медийни отчета.

Законът е удар за опозиционните партии, които се застъпваха за безграничен достъп на медиите, корекция, утвърдена от горната камара на Народното събрание предишния петък, само че отхвърлена от долната камара.

На основа признатия във вторник законов акт министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински наложи тримесечна възбрана за престой на външни лица в зоната, граничеща с Беларус, където е в действие изключително състояние поради мигрантите.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР