Берлин. Дания затяга мерките за борба с разпространението на коронавирус.

...
Берлин. Дания затяга мерките за борба с разпространението на коронавирус.
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Берлин. Дания стяга ограниченията за битка с разпространяването на ковид. Датският министър председател Мете Фредериксен разгласи удължаването на коледните ваканции за учениците. Училищата ще бъдат затворени от идната сряда. Очаква се децата да се върнат в клас едвам на 5 януари. Освен това от 10 декември нощните клубове в страната ще бъдат затворени и всички концерти с повече от 50 души ще бъдат анулирани, оповестява Frankfurter Allgemeine Zeitung .

Изискванията за потребление на персонални защитни средства също се уголемяват: в този момент посетителите на кафенета или заведения за хранене още веднъж би трябвало да носят маски, когато се движат из залата. Фредериксен сподели, че Дания е в положение да се приготви за увеличение на случаите и хоспитализациите при започване на есента. Затова в началото, съгласно нея, в страната са правени опити за повишение на равнището на имунизиране на популацията. Въпреки това бяха нужни нови ограничения в границите на битката с разновидността „ Омикрон “.

През септември Дания анулира всички ограничения за битка с разпространяването на ковид. Със 77% от жителите си изцяло имунизирани, Дания е доста по-напред от северните си съседи, както и от Германия. Освен това Дания престана да класифицира COVID-19 като „ рискова болест за обществото “, което преди този момент беше основата за по-строги ограничения. По-късно това решение беше анулирано.

От октомври броят на новите инфекции нараства с все по-бързи темпове, а през последните няколко седмици заболеваемостта към този момент няколко пъти доближи рекордни равнища. Всеки ден в страна с население от 5 милиона, към 7 хиляди души се заразяват с ковид.

Напоследък в Дания също се следи внезапно нарастване на броя на инфекциите с разновидността „ омикрон “. Съвсем неотдавна броят на инфектираните с новата разновидност доближи 800. Здравните управляващи оповестиха, че е невероятно да се наблюдава веригата от инфекции.

Дания е една от дребното страни, които правят секвениране на всички позитивни проби. Според Фредериксен специалистите изхождат от обстоятелството, че разновидността омикрон значи „ повече случаи на зараза, повече заболели и евентуално повече приети в болница “. „ По този метод новият вид крие и забележителен риск от основаване на сериозна тежест върху здравната система и по тази причина би трябвало да действаме по-активно “, сподели министър председателят. Фредериксен уточни, че тези ограничения не значат ново блокиране и че Дания е в по-добра позиция от другите страни. Тя акцентира, че Дания би трябвало да завоюва време, както и да разшири акцията за имунизация, оповестява Frankfurter Allgemeine.
***
Будапеща. В понеделник френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с унгарския министър председател Виктор Орбан в Будапеща. Както написа Le Figaro , Франция и Унгария са съперници в Европейски Съюз по въпроса за полезностите, само че и съдружници по тематики, като вложения, нуклеарна енергетика, европейска защита, както и програмата на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това пътешестване, първото на френски държавен глава от 2007 година насам, се организира в границите на среща на върха на страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия, Словакия).

„ Той е политически конкурент, само че европейски сътрудник “, акцентира Еманюел Макрон в четвъртък, който по този метод приключва обиколката си из 26-те други столици на Европейския съюз. „... ние би трябвало да работим дружно за нашата Европа. И да прибавя: Много е ясно, че по въпроса за върховенството на закона ще има различия, само че мисля, че по въпросите на суверенитета, по тематиката за модела на напредък и по голям брой тематики също може да има дарба за намиране на потребни взаимни отстъпки “.

Виктор Орбан обаче постоянно е представен от Еманюел Макрон като водач на националистически и суверенистки лагер в Европейски Съюз, на който той опълчва този на „ прогресивните “ еврофили. КактоПолша, по този начин и Унгария одобри няколко закона, оспорвани в Брюксел, по-специално текст, забраняващ проява на хомосексуалност измежду лицата под 18 години. И сходно на Варшава, тя оспорва върховенството на европейското право над националното.

В отговор Комисията започва няколко процедури против тях за подкопаване на върховенството на закона и полезностите на Европейски Съюз, по-специално механизъм на „ конвенционалност “ на европейската помощ, който блокира изплащането на стимулиращи дотации.

Но тези тематики „ не са безусловно свързани “ със споразуменията, които могат да бъдат открити за цифровия суверенитет, укрепването на защитата в Европа, европейския капиталов бюджет или даже индустриалните съюзи, аргументира се френското председателство. Двамата водачи към този момент бяха намерили общ език, когато Еманюел Макрон одобри Виктор Орбан през октомври 2019 година, по-специално по отношение на отбраната на границите и нуждата от европейска защита.

От Елисейския замък обаче увериха, че френският президент ще приказва за точките на противоречие, които „ няма навика да заобикаля “, откакто унгарската ЛГБТ+ общественост прикани Макрон да повдигне въпроса по време на срещата си с Виктор Орбан в намерено писмо до френското списание Têtu.

Френският президент също по този начин ще се срещне с Гергели Карачони, кмета на Будапеща, както и с други представители на партиите от обединението против Орбан, в това число Петер Марки-Зай, единственият опозиционен претендент, който се надява на парламентарните избори през април 2022 година да смъкна унгарския министър председател, на власт от 2010 година, което го прави най-дълго управлявалият водач на Европейски Съюз след напускането на Ангела Меркел.
***
Скопие. Управляващата социалистическа партия СДСМ в Северна Македония избра Димитър Ковачевски за собствен нов водач в неделя, проправяйки му пътя да поеме поста министър-председател от Зоран Заев на фона на месеци на политическа неустановеност в страната, написа европейската редакция на Politico .

47-годишният Ковачевски, икономист и сегашен заместник-министър на финансите, победи други двама претенденти за поста. Той беше считан за любимец на Заев да поеме ролята.

Заев разгласи желанието си да се отдръпна в края на октомври като министър председател и водач на СДСМ, откакто партията претърпя проваляне на локалните избори. По-късно обаче той реши да остане на поста министър-председател, до момента в който политическата обстановка в страната не бъде нормализирана.

Оттогава напускащият министър-председател също съумя да избегне вота на съмнение в Народното събрание и даже укрепи болшинството на своята партия в залата, като добави нов съдружен сътрудник.

Но даже и с определения нов партиен водач, не се чака Заев да напусне поста още няколко седмици, евентуално до януари, съгласно държавни чиновници: Той желае още един път да опита да позволи разногласието с България, който, както написа Politico, е „ основно поради настояването на София, че говореният в Северна Македония език не е обособен език, а районен вид на българския “ - спор, който блокира кандидатурата на Скопие за присъединение към Европейски Съюз.

Заев продължава да се надява, че може да се направи пробив през идващите няколко седмици, тъй че договарянията за присъединение към Европейски Съюз да стартират.

Той е отпред на дребната балканска нация от 2017 година и постави края на различен десетилетен спор с Гърция за името на страната му, като се съгласи през 2018 година да добави думата „ Северна “ преди Македония, с цел да я разграничи от северната провинция на Гърция, също наречена Македония.

Историческото съглашение проправи пътя на страната да се придвижи към присъединение към най-мощните западни клубове. През март 2020 година Северна Македония публично стана 30-ият член на НАТО, само че към момента е изправен пред трудността от България да се причисли към Европейски Съюз.

След като Заев подаде оставка, се чака президентът на Северна Македония Стево Пендаровски да даде на Ковачевски мандат за сформиране на ново държавно управление.
***
Берлин. Федералният обществен съд на Германия постанови, че мъж, който се подхлъзнал, до момента в който вървял от леглото към компютъра, който употребява, може да дава отговор на условията за застраховка за индустриални злополуки, защото публично е отивал на работа, оповестява The Guardian .

Мъжът работел от у дома и се спускал по вита стълба към работно бюро, което се намира един етаж под спалнята му, когато се подхлъзнал и си счупил прешлен. Застрахователната компания на работодателя не счете контузията за „ индустриална “ и отхвърли да покрие разноските, по тази причина германецът се обърна към съда.

Две по-ниски съдилища отхвърлиха да смятат пътуването от леглото до домашния офис за „ пътешестване “ до работа, само че немският федерален обществен съд разпореди мъжът да бъде заплатен.

Съдията постанови, че германецът нормално се захваща за работа „ незабавно, без първо да е закусил “. Според немското законодателство застраховката против акцидент се дава единствено при положение на „ първо “ пътешестване до работа, тъй че в случай че човек отиде на закуска в кухнята и падне, настояването му може да не бъде задоволено.

„ Ищецът е претърпял трудова акцидент, когато е паднал на път за домашния си офис сутринта “, се споделя в решението. Според решението на съда, в случай че застрахователната активност се прави вкъщи или на друго място, където служителят работи, следва да се обезпечи застрахователно покритие в същия размер, както при осъществяване на активност в офиса.

Както отбелязва The Guardian, не е известно дали германецът е работил вкъщи по отношение на пандемията или е почнал да работи отдалечено даже преди въвеждането на ограничаващи ограничения за битка с разпространяването на ковид. В постановлението се споделя, че законът се ползва за „ зони за отдалечена работа “, които са „ работни места, оборудвани с компютър и конфигурирани от работодателя за непрекъснато в частните пространства на чиновниците “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР