Berkshire Hathaway, ръководена от Уорън Бъфет, разполага с обширен портфейл

...
Berkshire Hathaway, ръководена от Уорън Бъфет, разполага с обширен портфейл
Коментари Харесай

Тази акция от портфолиото на Уорън Бъфет може да е добра инвестиционна възможност

Berkshire Hathaway, ръководена от Уорън Бъфет, разполага с просторен портфейл от обществени акции, който може да притегли вниманието на междинните вложители заради своето многообразие.

Сред притежаваните от него акции се откроява една финансова акция, която сега съставлява 10% от общия портфейл, като към 22 април 2024 година е повишена с 24%.

Въпреки цикличния темперамент на банковите институции, които нормално се двоумят с измененията в лихвените проценти и икономическите условия, една от водещите акции на Бъфет, American Express, процъфтява. Компанията регистрира впечатляващо 11% нарастване на приходите на годишна база за първото тримесечие на 2024 година, като леко надвиши упованията на анализаторите с общи доходи от $15.8 милиарда.

American Express печели от таксите за преводи постоянно, когато се употребяват нейните карти, а способността ѝ да притегля заможни клиенти способства за нейния триумф, даже и в среда на по-високи лихвени проценти. През първото тримесечие компанията добави 3.4 милиона нови притежатели на карти, като изключително огромен растеж бе маркиран измежду демографските групи на милениалите и поколението Z. Освен това през тримесечието тя обработи заплащания на стойност $419 милиона, отбелязвайки 7% нарастване по отношение на миналата година.

Рентабилността на компанията също означи забележителен растеж, като чистата облага набъбна с 34% спрямо миналата година, достигайки $2.4 милиарда. Това впечатляващо показване е в допълнение очебийно от скромното 3% нарастване на общите разноски, което способства за 39% нарастване на разводнената облага на акция , подхранвано от противоположното изкупуване на акции.

Въпреки че финансовата мощ на American Express е явна, вложителите би трябвало да вземат поради и нейните конкурентни преимущества, изключително известната марка и ценовата й мощност. С известни премиум кредитни карти като Gold и Platinum, предлагащи преференциални бонуси, компанията сполучливо увеличи годишните такси, стимулирайки растежа.

През последните пет години акциите на American Express се показаха по-добре от S&P 500, като набъбнаха с над 110%. Въпреки това акциите остават рационално оценени, като се търгуват на форуърдно съответствие цена/печалба (P/E) от 18.5, което съставлява отстъпка спрямо по-широкия пазарен показател.

Въпреки че сляпото следване на капиталовите решения на Уорън Бъфет може да не е целесъобразно, мощните страни на American Express като бизнес я вършат привлекателна капиталова алтернатива за дълготрайни вложители.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР