Беновска/Зоров/Велчев: СЗДКХ лъжете? Велчев: Няма да кажа!

...
Димитър Зоров, председател на АМБ и д-р Андрей Велчев, председател
Коментари Харесай

Димитър Зоров, председател на АМБ и д-р Андрей Велчев, председател на СЗДКХ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 14.10.2023 г.

Проверките на контролните органи по сигнал на „Сдружение за достъпна и качествена храна“, че в известни български марки овче сирене се съдържа краве мляко. Как е името на лабораторията, където сдружението е изпратило пробите за изследване?

„Проблемът, който ще разискваме е дълъг, но ще го погледна от аспекта „защити българското“! През изминалата седмица браншовите организации дадоха пресконференция, на която се опитаха да обяснят, че Сдрежение „За достъпна и качествена храна“ дискредитирате българското! Позволете да пусна малко от началото на пресконференцията!“, започна Беновска и пусна запис от пресконференцията на млекопреработвателите и БАБХ от 10.10.2023 г.

Димитър Зоров: Първо ще ви кажа защо е необходима тази пресконференция. Тя се налага, защото единодушно мнението в бранша, че изнесените в последния един месец данни, информация, недоуточненост за качеството на млечните продукти, в частност овчите кашкавали и сирена, че в над 90% от взетите проби има отклонения в състава. Смятаме, че тази кампания, която се води и продължава да се води уронва престижа на един бранш, който в годините е доказал своето място в българската икономика, а и един бранш, който в годините е изпълнил своите ангажименти по повод изхранването на населението, и по време на пандемията пое своята отговорност, и при всички кризи до момента.

Илиана Беновска: Може ли за момент да Ви прекъсна! Може ли да кажете накратко кой в какво ви обвинява! Вие говорите така, все едно ние знаем!

Димитър Зоров: Г-жо Беновска, аз мисля, че Вие сте запозната, това е сдружението „Достъпна и качествена храна“. Те изнесоха тези данни за наличието на други видове млека и некачествено овче сирене. Каквото и да значи това. Ние нямаме достъп до протоколите и информацията, затова сме поканили представители на БАБХ.

Димитър Зоров: Това ще го каже контролния орган. Защото има начин за вземане на пробите, кой може да ги взема, по какъв метод. Но не искам да изземвам. Защото ние от Асоциацията на млекопреработвателите се свързахме с г-н Велчев и поискахме протоколите, за да се осветлим. Той каза – в понеделник изпратете официално писмо, ще ви ги дадем. В понеделник изпратихме писмо. Отговориха ни – благодарим ви за интереса към сдружението, много общи приказки, но не можем да ви ги предоставим, защото са конфиденциална информация. Протоколите са изпратени в БАБХ, обърнете се към тях!

След като изслушаха записа Андрей Велчев обясни, че пресконференцията е по повод нещо, което от СЗДКХ са изнесли като данни и БАБХ не веднъж е сезирана. Става дума за съмнение в качеството на млечните продукти, произвеждани в България. Той продължи: „За да не каже някой, че сме си набелязали този сектор, искам да кажа, че нашата роля като неправителствена организация е да браним качеството на българските продукти и 3 години го доказваме, не само с четирите кръгли маси, които правим със съсловните организации, а и с това, че доказваме на потребителите кои са качествените продукти. За съжаление продължава да има и такива със съмнително качество и такива, за които БАБХ непрекъснато ни казва, че съставя констативни протоколи, съставя препоръки и предписания, което означава, че нещо не е наред, дали в производствения цикъл, дали в крайни продукт, който излиза във веригата!“.

„Какви се тези доказателства и срещу кого са? Защото аз не чувам имена. Помолих г-н Велчев да ми прати тези протоколи, за които Зоров говори, но единственото, което ми прати късно снощи е едно Решение 954 от 28.09.2023 на КЗК. Г-н Зоров, тези обвинения срещу кого са и за какво са?“, продължи Беновска. Димитър Зоров отговори, че млекопреработвателите в никакъв случай не отричат ролята на потребителските организации и правото им на контрол. Той продължи: „Но когато има някакви съмнения, защото това тяхното може да са само съмнения, те трябва да се отнесат към контролния орган, той да направи проверка и ако установи, че има отклонения, тогава да ги изнесат! А не да правят някакви анализи, които за мен и за бранша са доста съмнителни. Защото за втората партида от пробите са от 14-и юни. Това съобщи заместник-председателят на БАБХ д-р Викьова, защото ние протоколите не сме ги виждали. Според тези протоколи изследванията са започнали на 10-и август. Резултатите са изнесени в края на септември. Как ви звучи това? Г-н Велчев, като имате такива взети проби, защо не ги дадохте, проби се дават веднага? Още повече, че има начин за вземане! И не вменявайте отклонения в качеството! Вие не сте изследвали продукта по качествени показатели. Не сте изследвали неговото сухо вещество, неговата масленост и така нататък. Вие говорите само за състав по един метод, който е неточен, защото той не е количествен и сте представили протоколи в непълен състав! И говорите, че работите за защита на българските продукти и защита на българското. Ние не виждаме това! Ние виждаме – оплюйте българското! Извинявайте, може да не ви е била това целта, но това е резултата! Трябва да се държим като нация, а не като унищожители на нацията. Няма човек на този свят, който да не е сгрешил в нещо, дори и вие. Ще ви кажа, преди години във Франция във ферма намериха тръба от съседна ферма, която не е била за точене на мляко. Вие да го разбрахте? Ние не казваме, че сме по-католици от папата, но спазвайте законно установения ред. Не плюйте бранша. От взетите 5 проби, 2 съвпадат, а вие обявихте, че е 1!“.

„Само да добавя към това, което каза Зоров! Вие, г-н Велчев, гръцки агент ли сте? Сиренето Фета и гръцки йогурт ли промотирате скришом? И втори въпрос, защо не давате тези протоколи и на мен не ми ги дадохте, след като обещахте, а сте ми пратили едно решение, от което аз разбирам, че КЗК, това е различен казус, образува производство за проучване на евентуално извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията от „Милки груп био“ ЕООД и така нататък? А къде са ви протоколите от оторизирани лаборатории, къде са протоколите от това откъде са взети тези суровини, как сте ги закупили, кой е наблюдавал целия процес и къде е достоверността?“, попита Беновска. Андрей Велчев отвърна: „Искам да благодаря на безкористната и професионална работа на българските институции, най-вече БАБХ. Ние с тях си партнираме от две години и до момента не сме ги подвеждали в информацията. А по повод това, което казвате, БАБХ по отношение на нашите 5 сигнала в международна лаборатория изпрати само две от петте марки, които са потвърдени. Тъй като аз не съм юрист, но колегите юристи ни помагат, категорично видимо има доказани нарушения на споменатите от Вас производители! И понеже живеем в правова държава, не мога да приема, нито аз, нито колегите призива да не спазваме закона!“.

Беновска заяви, че в документите, изпратени ѝ от Велчев, не вижда да пише, че има доказано нарушение. Велчев отвърна, че от втора страница става ясно какви са референтните стойности и БАБХ има сключено споразумение, че двата производителя признават своята вина за конкретните партиди от първото проучване от месец май. Димитър Зоров изтъкна, че от 5 проби само 2 не отговарят, което е под 50%, а не 90%, както от СЗДКХ са твърдели. Той бе категоричен, че това е манипулация. Велчев отвърна, че не става дума за манипулация, а за официален отговор на БАБХ, която е проверила два от петте резултата, а не всички. Зоров заяви: „Не ми слагайте думи, които не съм казвал. БАБХ си е свършила работата, а вие хвърлихте бомбата, защото вие казахте, че от пет проби, четири не отговарят, да ви припомня ли!? И че от втората партида от десет само едно отговаря! Значи Вие лъжете! Не е ли правилно първо да изчакате резултатите след подадените сигнали и тогава да излизате и да оплювате бранша!“. Велчев изтъкна, че действията им не са насочени срещу бранша, а по-скоро имат съмнения в това, което получава обществеността като информация. Той добави: „На съвместните проверки с вас не получаваме имена и марки, а само една цифра, която е ужасно стряскаща! Няма и седмица без конкретен нарушител, установен на случаен принцип в съвместните проверки!“.

„Г-н Велчев, не ми отговорихте на въпроса, който зададох малко шеговито, но той не е шеговит, Вие гръцки лобист ли сте, дискредитирайки българското?“, отново попита Беновска. Велчев отговори: „Нито агент, нито лобист, г-жо Беновска. Даже молим непрекъснато да бъдат проверявани чуждите марки, защото по смисъла на Закона за храните те не подлежат на редовен контрол!“.

„Искам да подчертая друго, г-н Зоров е прав, на тази пресконференция те не бяха анонимни! Те се представиха Димитър Зоров, председател на УС на АМБ, Владислав Михайлов, председател на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите, Албена Йорданова „Милки груп био“, Юлия Маджарова „Димитър Маджаров“ 2, д-н Светослав Патарински, изпълнителен директор на БАБХ, д-р Галя Викьова, заместник-изпълнителен директор на БАБХ!“, отбеляза Беновска. Велчев отвърна, че неговото сдружение стига до съдействие от БАБХ тогава, когато производителите не отговарят на техните сигнали. Той продължи: „Но когато получим сигнал от конкретен оператор, разбирайте някоя от веригите и от конкретния производител не благоволяват да ни отговорят на писмата, ние нямаме друг изход! Имаме поне десет такива случая и споменатите от Вас фирми ние сме ги оповестили, но не сме получили и една запетайка като отговор!“.

Димитър Зоров заяви, че са поискали от Андрей Велчев протоколите от втората проверка, но не са ги получили. Беновска изтъкна, че Велчев е обещал и на нея да изпрати протоколите, но не го е направил, както и на БАБХ. Велчев отвърна: „БАБХ са получили съответния документ и в ситуация, в която те имат комуникация с лабораторията, ние не можем да направим нищо. Освен това от тях идва молбата да не спъваме процеса на самата проверка. Помолени сме единствено да посочим входящия номер на писмото. Г-н Патарински обеща да направи съвместна среща, на която да покани всички споменати асоциации. Не знаех, че това ще стане на едностранчива пресконференция, на която ние не бяхме поканени!“.

Димитър Зоров отвърна, че пресконференцията е била публична и не е имало официална покана към никого. Той още веднъж попита защо Сдрежение „За достъпна и качествена храна“ не е предоставило протоколите от проверката. Велчев отговори, че е по молба на институциите – БАБХ, КЗК и КЗП!

Беновска подчерта: „Но д-р Патарински и д-н Викьова казаха, че не сте им дали никакви протоколи, а сте им дали някаква товарителница от DHL!“. Велчев отговори, че товарителницата показва, че тази проба е стигнала по оторизирания от всички държавни институции начин. Зоров попита защо пробите са взети на 14 юни, а са изпратени на 10 август? Велчев отговори: „Два месеца водим кореспонденция в всички европейски лаборатории и ние не знаем причината, поради която чак на втория месец намерихме лаборатория, която да ни приеме пробите!“.

Беновска попита: „Защо тогава не сте взели нови проби, а през юни взимате някакво сиренце отнякъде и два месеца го държите не знам къде?“. Велчев отвърна, че за закупили сирене от търговската мрежа. Водещата изтъкна, че ние не знаем дали е било опаковано от производителя. Велчев отвърна, че това може да го каже лабораторията. Зоров попита защо протоколите не съдържат атрибутите на нормалните протоколи. Велчев отвърна, че протоколите имат QR код, който води до сайта и всичко е видимо. Зоров отвърна, че при проверка с този код се вижда, че протоколите не са налични. Беновска добави, че д-р Викьова също е съобщила, че нямат протоколите в БАБХ. Велчев отвърна, че има протоколи и те са от много реномирана лаборатория. Зоров попита дали тази фирма има лаборатория в София, която може да изследва млечни продукти за примеси. Велчев отговори, че не знае. Зоров изтъкна, че нямат!

Водещата попита как е името на лабораторията, която е направила изследванията. Велчев отвърна, че не е сигурен дали тази информация е нужна на потребителите. Водещата отвърна, че на нея ѝ е нужно името, защото нещата опират до деяние, което може да има наказателен характер. Тя продължи: „Крие ли се, ако тази лаборатория или организация наистина има лиценз? Ето, ние сме лицензирана медия, не се крием! Кажете името на тази лаборатория, фирма или юридическо лице!“. Велчев отвърна, че и при първия, и при втория случай сдружението е получило съвет от БАБХ къде да тества продуктите. Беновска отвърна: „Не е вярно! Те казаха, че изобщо не знаят къде сте изследвали каквото и да било! Кажете как се казва конкретната лаборатория, питаме със Зоров! Вие се казвате Андрей Велчев, той се казва Димитър Зоров, аз се казвам Илиана Беновска. намирате се в „Беновска пита-Радио К2“! Всички сме с имена!“. Велчев отвърна: „Не смятам, че е нужно да казвам името! Не съм го съгласувал с нашите юристи!“.

Димитър Зоров се обърна към Велчев и заяви, че неговото сдружение е опорочило цял бранш. Велчев отвърна: „Притеснява ме фактът, че за две години, последните седем години нито в едната, нито в другата лаборатория български производител не е стигал до такъв анализ! Нито количествен, нито качествен! Дали заради високата цена на една такава проба!“.

„Познаваме се с д-р Велчев от дете. Той е поне с 15 години по-малък от мен. Този човек е човек с кауза, казвам го във вашите очи! Но тук се държите като човек, който затаява истината! Казвате, че не сте юрист, но затаяването на истината води до съвсем други действия, чисто юридически. Производителите могат да ви предявят съответните искове и в момента си губим времето. Как се казва тази лаборатория, куриер, фирма или каквото и да е? Ако не кажете, Вие обезсмисляте всичките си твърдения дотук! Това е клевета!“, попита Беновска. Велчев отговори, че лабораторията е на сайта на БАБХ. СЗДКХ не иска да каже името на лабораторията, но сама лаборатория, ако прецени, може да го направи!

„Кажете името на лабораторията?“, още веднъж попита Беновска. Велчев отново каза, че не смята за нужно да го направи. Той призова българските институции да си изпълнят ангажимента. „Не е моя роля да кажа, че лабораторията, в която те потвърдиха първата ни проверка е същата, в която ние проверяваме продуктите си!“, добави той.

Велчев заяви, че за две години не са получили никаква информация от БАБХ има ли глобен български производител. Беновска и Зоров попитаха на какво основание. Велчев заяви: „Обществото ни пита защо не казваме марките, а ние спазваме българското законодателство!“. Беновска отвърна, че няма нужда да казва марките на производителите, защото те самите са излезли на пресконференция в БТА с имената си! Зоров заяви: „Г-н Велчев, не бягайте от истината! Преди малко казахте, че много добре си партнирате с БАБХ! Сега казвате, че БАБХ нищо не е направила за две години!“.

Беновска заяви: „Спираме дотук! Аз се извинявам и на Вас, г-н Зоров, и на зрителите и слушателите, че им загубих времето, но поставихме въпроса! Всяко нещо си има име, когато заставаши зад твърденията си!“. Велчев отвърна: „Ние търсим вашето съдействие, за да може председателят на Комисията по правни въпроси най-накрая да обърне внимание на законодателна инициатива от месец декември! Нека да има законодателство, което да позволява да казваме имената на системните нарушители! Защото има четири нарушения в рамките на три месеца!“.

Зоров заяви: „Г-н Велчев, искате да кажете, че искате от правна комисия с такива твърдения, които са непотвърдени, да ги публикувате и да унищожавате бранша!“. Велчев отвърна, че става дума за доказани твърдения с написани актове. Беновска заключи: „Д-р Велчев, много човешки съм настроена, но Ви спирам, докато не кажете името!“. Така завърши разговорът между Димитър Зоров, Андрей Велчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 14-и октомври 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР