Бенгалската котка е изключително красиво животно, което прилича на малка

...
Бенгалската котка е изключително красиво животно, което прилича на малка
Коментари Харесай

Бенгалска Котка

Бенгалската котка е извънредно красиво животно, което наподобява на дребна версия на същински леопард. Бенгалските котки са доста известни измежду представителите на шоубизнеса.

История на бенгалска котка

Историята на бенгалската котка започва с кръстосването на азиатската леопардова котка с разнообразни породи домашни котки. За работата си по основаването на новата порода писани селекционерите са употребявали бирманска котка, египетска мау, американска късокосместа котка и абисинска котка. В резултат се е получило красиво животно, което доста наподобява на див звяр от джунглата, само че е готово да мърка когато и да е наоколо до стопанина си. Бенгалската котка е лоялен домакински любим, който е правилен другар за цялостен живот. Бенгалската котка не демонстрира експанзия и е доста подобаваща за фамилии с дребни деца.

Когато купувате бенгалска котка, е добре да ревизирате родословното ѝ дърво. Тя би трябвало да е отдалечена най-малко с четири генерации от азиатската леопардова котка, с цел да е в действителност кротка. В противоположен случай може да прояви прекомерна емоционалност в някои моменти. Селекционерите употребяват азиатската леопардова котка и до през днешния ден, с цел да поддържат породата в добър тип. Но в този момент кръстосването е единствено сред бенгалски котки и леопардови котки. Първите три генерации се считат за хибриди и не се позволяват даже до изложения. Едва след четвъртото потомство животното е прието за същинска бенгалска котка.

Стандарт на бенгалска котка

Бенгалската котка е много огромно животно с дълги крака. Мъжкарите доближават до 7 кг, а женските - единствено до 4 кг. Главата на бенгалската котка е с клиновидна форма, само че с объл силует. В съпоставяне с тялото на бенгалската котка главата наподобява по-малка, в сравнение с би трябвало. Носът е огромен и необятен. Муцуната е необятна, с добре изразени скули. Ушите не са изключително огромни и са заоблени. Очите на бенгалската котка са овални или бадемовидни. Те са огромни и се позволяват всички цветове с изключение на синия.

Шията на бенгалската котка е мускулеста и много едра. Тялото на бенгалската котка е много едро, като при мъжкарите мускулатурата е доста добре развита. Опашката е дебела, не доста дълга, като в края си се стеснява и има черно леке в заобления си край. Козината на бенгалската котка е гъста, доста мека, като при младите животни може да е по-дълга. Основното, което отличава бенгалските котки от другите породи, са петната по козината, поради които наподобяват на леопард. Някои бенгалски котки имат доста дребни петънца, други имат по-едри петна или линии. Козината им е златиста, с кафяви или черни петна.

Грижи за бенгалска котка

 Бенгалско коте

Бенгалската котка има потребност от доста придвижване, с цел да се развиват мускулите ѝ вярно и да поддържа добра форма. Бенгалската котка доста обича да се разхожда благодарение на нагръдник и мотив. Появата на бенгалска котка на открито е атракция поради екзотичния ѝ тип, а гордото животно на драго сърце се радва на вниманието, което му се оказва. Козината на бенгалската котка няма потребност от особени грижи - добре е един път на ден да се минава с влажна забрадка, с цел да се отстраняват непотребните мъртви косъмчета.

Обучение на бенгалска котка

Бенгалската котка е извънредно мъдро коте. Тя за секунди схваща какво тъкмо се изисква от нея и е подготвена да направи всичко, с цел да зарадва стопанина си. Бенгалската котка може да бъде научена да извършва доста команди - в това отношение тя доста наподобява на кучетата. Най-лесно бенгалската котка може да бъде подготвена, в случай че се употребяват разнообразни типове игри, защото тя е доста игрива и с наслада ще се включва в новите провокации.

Хранене на бенгалска котка

Препоръчва се бенгалската котка да се храни два пъти на ден. Можете да храните котката си със суха храна или с консерви, само че не се предлага разбъркване на двата вида храна. Можете да изберете за бенгалската котка хранене с натурални артикули. Бенгалската котка доста обича млечни артикули, по тази причина на драго сърце ще одобри като допълнение към менюто си кисело мляко и извара. Бенгалската котка не може да усвоява прясното мляко и храненето ѝ с този артикул може да провокира освен стомашни проблеми, само че и смяна в обмяната на веществата.

Бенгалската котка на драго сърце ще похапва пилешко и телешко месо, както и пилешки и телешки субпродукти. Свинското месо не е уместно за бенгалската котка, тъй като е доста мазно и може да провокира стомашни проблеми. На бенгалската котка може да се дава обезкостена сварена или печена речна риба. Морската риба не е подобаваща храна за бенгалски котки. Не се предлага да се дават кокали и кости от риба на бенгалската котка. Изключение вършат единствено дребните хрущяли и пилешките шийки, които могат да се дават един път седмично. Не се позволява храненето на бенгалска котка със сладко, тестено, пикантно, пържено, прекомерно горещо или прекомерно студено. Пушеното месо също не е уместно за тази порода котки.

Заболявания на бенгалска котка

Селекционерите са положили доста старания, с цел да не бъде податлива бенгалската котка на доста заболявания, които поразяват котките от чистите породи. Затова бенгалската котка е доста издръжлива порода, която не страда от огромен брой генетично обусловени котешки болести. Въпреки това тази красива котка е склонна към хипертрофична кардиомиопатия - това е болест на сърцето, чийто първи признак постоянно е неочакваната гибел на животното. Кардиомиопатията се развива бързо и без признаци и постоянно е причина за гибелта на животно в млада възраст. Бенгалската котка може да страда от възпаления на червата и стомаха. Тези красиви котки имат доста сензитивен корем, по тази причина са доста по-податливи на отравяния от множеството породи котки.

 Бенгалски котки

Любопитни обстоятелства за бенгалска котка

Бенгалската котка е доста прочувствено животно и има потребност да демонстрира на стопанина си непрекъснато какъв брой доста го обича. Тя го прави, като търка главата си в лицето му и непрекъснато желае да бъде галена и гушкана.

Бенгалската котка издава доста разнообразни звуци. Тя мърка, пищи, а може да издава и звуци, които наподобяват на чуруликане на птици. Някои бенгалски котки ръмжат, когато се хранят.

Интересен факт е, че бенгалската котка доста обича да играе с вода. При предпочитание от страна на притежателя на бенгалската котка тя може да бъде научена да употребява тоалетната, защото има задоволително интелектуален капацитет, че да пуска и водата. Освен това тези котки избират да употребяват места с вода вместо котешка тоалетна, тъй че елементарно могат да бъдат научени да се оправят с катеренето по капака на тоалетната паница. Бенгалската котка се усеща като привлечена от магнит към вода, която тече. Тази красива котка с часове може да държи лапата си под крана, в случай че от него тече бликам вода, без значение дали е студена или топла.

Ако имате вана, бенгалската котка сигурно ще се цамбурка в нея, с цел да ви прави компания. За страдание по-късно в множеството случаи бенгалските котки изскачат от ваната и стартират да обикалят като луди жилището и пръскат вода и пяна на всички места. Някои притежатели на бенгалски котки настояват, че любовта на животните към водата граничи с фикс идея и по тази причина нормално множеството стопани на такива котки затварят вратата на банята и постоянно пускат капака на тоалетната паница.

Интересен факт е, че бенгалската котка не обича да я взимат на ръце и да я поставят в скут. Въпреки това обаче тя обича да е покрай стопанина си и постоянно се опира в тялото му, с цел да се усеща по-сигурна.

Недостатъци на бенгалска котка

Бенгалската котка не е подобаваща за хора, които нямат доста време за игра с домашния си любим. Ако не ѝ се обръща внимание, бенгалската котка ще стартира да прави бели. Собствениците на бенгалски котки знаят, че всички шкафове и порти би трябвало да имат доста положително затваряне. В противоположен случай бенгалската котка ще отваря всичко, до момента в който стопанинът ѝ не е у дома. Не всеки собственик на бенгалска котка се радва на обстоятелството, че любимецът му непрекъснато скача върху ключа на лампата, с цел да се любува на резултата от тъмнината в помещението. Бенгалската котка остава бърз ловджия до края на живота си, само че от време на време заради липса на мишки тя нападна движещите се пръсти на стопаните си, тъй като ги обърква с дребни животинки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР