Белият щъркел е сред най-големите представители на семейство Щъркелови, характеризиращ

...
Белият щъркел е сред най-големите представители на семейство Щъркелови, характеризиращ
Коментари Харесай

Факти за Белия щъркел

Белият щъркел е измежду най-големите представители на семейство Щъркелови, характеризиращ се с бяло оперение и черни крила. Той е от групата на мигриращите на огромни дистанции птици и се развъжда на територията на няколко континента. Живее в съседство на хора. Птицата е знак на шанс и изобилие и е ентусиазъм за редица творби на изкуството.

Размерите на Белия щъркел варират от 100 до 120 сантиметра, като измерването е от върха на човката до края на опашката, а размахът на крилата е сред 190 и 220 сантиметра. Тежи от 2 до 4 кг, като мъжките са по-едри. Окраската на оперението е бяла, с изключение на крилата, чийто черен свят е подправен с красиви оттенъци на лилаво и зелено. Крачетата и човката са червеникави.

Местата за размножаване на Белия щъркел са в райони от Централна и Южна Европа, Западна и Централна Азия и Близкия Изток. Те избират да се хранят в зони, богати на плитки водеми, обработваеми земи и тревисти ливади. Те заобикалят храсталаците и високите треви. Любимите им места за гнездене са човешките постройки – стълбове, покриви и др.

През месеците август и септември Белият щъркел мигрира от европейския си дом към топлите земи на Африка и Индия. Огромно количество птици прелитат през това време. Те заобикалят да прелитат над Средиземно море, защото там липсва улесняващото летежа им въздушно течение.

Обхождат през Гибралтар на запад и минават през Леванта и река Нил на изток. Източният маршрут е желан, като броят на преминаващите оттова птици надвишава 500 000. Група щъркели мигрират към Судан, Чад и Нигерия. След 50-дневно странствуване, белият щъркел намира успокоение в новия си дом.

Менюто на белия щъркел варира по отношение на интервала – дали е размножителен или миграционен, от територията и наличните варианти от плячка. Тези птици ловуват към ливади и плитки водоеми и се хранят с живеещите там инсекти – скакалци, бръмбари, щурци, влечуги, дъждовни червеи, земноводни (особено жаби, бозайници – къртици, земеровки, полевки).

 Бял щъркел

Освен това си хапват и непознати яйца и новоизлюпени пиленца, риба, ракообразни, мекотели, скорпиони и други Обикновено гълтам дребните жертви цели, а по-големите раздират авансово.

Размножителният развой стартира с идването на мъжкия субект на мястото за съвкупление. Той притегля женската посредством люлеене на глава и престараване. Направеното от двамата родители гнездо е гигантско и се състои от пръчици, клони, тревички, вейки, парцали и други материали.

Обикновено то е един метър в диаметър, само че с времето се разраства до 2-3 метра. Тежи сред 60 и 250 кг. Майката снася 3 до 4 яйца. След 33 до 34-дневно мътене (и двамата родители се редуват за тази дейност) се излюпват дребните щъркелчета.

Те имат черни човки и бяло телце. След 8-9 седмици крилата им порастват задоволително, с цел да могат да летят. Дотогава са напълно под грижата на своите родители. Максималната дълготрайност на живота на един Бял щъркел е 35 години.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР