Белият дом нямало да заменя държавния секретар Рекс Тилърсън. Такива

...
Белият дом нямало да заменя държавния секретар Рекс Тилърсън. Такива
Коментари Харесай

Белият дом нямало да заменя Рекс Тилърсън

Белият дом нямало да заменя държавния секретар Рекс Тилърсън. Такива уверения е получил Държавният департамент от президентската администрация.

Вчера в. „ Ню Йорк таймс “ писа, че Белият дом е създал проект за промяна на Тилърсън с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо, която може да настъпи в идващите седмици. Самият Помпейо пък евентуално щял да бъде завещан на поста от републиканския сенатор от Арканзас Том Котън – основен съдружник на президента по въпросите на националната сигурност. Изданието се базира на поискали анонимност високопоставени представители на президентската администрация. Планът към момента не бил утвърден от президента, писа вестникът.

Вчера не последва формален коментар или опровергаване. На въпрос, подвикнат му от кореспонденти на срещата с престолонаследника на Бахрейн във Вашингтон, президентът Доналд Тръмп сподели единствено: „ Той е тук, Рекс е тук “ .

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс уточни: „ Няма известия на този стадий. Тилърсън продължава да управлява Държавния департамент и цялото държавно управление (на САЩ) е съсредоточено върху края на тази необикновено сполучлива първа година на ръководството на Тръмп “.

Държавният секретар не знае за проекти за отстраняването му , сподели през вчерашния ден сенаторът Боб Коркър, представен от Ройтерс, след диалог с Тилърсън. „ Той се занимава с всекидневните си каузи и не знае нищо за някакви промени “, сподели пред кореспонденти Коркър, който е ръководител на сенатската комисия по външните работи.

Бившия началник на „ Ексон мобил “ бе значително маргинализиран през последната година . Тръмп и Тилърсън са на разнообразни отзиви по редица значими въпроси, в това число иранското нуклеарно съглашение, борбата със Северна Корея и конфликта сред арабски съдружници. Твърди се, че в частен диалог държавният секретар е нарекъл Тръмп „ дебил “, а президентът обществено го разкритикува, че „ си губи времето “ с опитите да откри дипломатически контакт със Северна Корея.

Очакваното уволнение на Тилърсън може да се окаже част от всеобщо овакантяване на чиновници на администрацията в края на първата година от президентския мандат на Тръмп. От известно време има спекулации, че редица високопоставени служители, които имат сложни връзки с Тръмп, в това число шефът на Националния стопански съвет Гари Кон, може да си тръгнат следващата година, написа в. „ Вашингтон пост “.

Макар и в Западното крило да има съвсем единомислещо единодушие, че дните на Тилърсън са преброени, моментът и събитията на тръгването му, както и това кой ще го размени на поста, към момента не са дефинитивно избрани , отбелязва още „ Вашингтон пост “.

Ако измененията се случат както са планувани, ще се получи един по-лоялен към Тръмп кабинет, а и по-твърдолинеен, изключително към Иран. Помпейо и Котън са изрично срещу подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение с Техеран. Котън от дълго време поддържа военни дейности и споделя, че лимитирани въздушни удари ще са задоволителни за въздържане на иранската нуклеарна стратегия, разясняват американският вестник.

Помпейо пък е намеквал, че администрацията на Тръмп обмисля промяна на режима в Северна Корея, а Тилърсън обществено изключи този вид, написа още „ Вашингтон пост “.

Неотдавна телевизия Ен Би Си заяви, че преди към три месеца Тилърсън се изказал много надменно за Тръмп и заплашил с оставка поради несъгласията им по редица вътрешнополитически въпроси. По-късно държавният секретар опроверга тази информация, а Тръмп прикани Ен Би Си да се извини за подправената вест. Телевизионният канал обаче отхвърли и настоя, че известието му е правдиво. През октомври Тилърсън сподели в изявление за „ Уолстрийт джърнъл “, че счита да остане на поста си, „ до момента в който президентът мисли, че съм потребен “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР