Белият чай се произвежда от растението Camellia sinensis. Листата и

...
Белият чай се произвежда от растението Camellia sinensis. Листата и
Коментари Харесай

10 впечатляващи ползи от белия чай

Белият чай се създава от растението Camellia sinensis. Листата и пъпките му се събират тъкмо преди да се отворят изцяло, когато са покрити с фини бели косми. Това е и мястото, откъдето белият чай получава своето име.

Белият чай съдържа огромно количество антиоксиданти. Това се счита за една от аргументите, заради които изследванията го свързват с доста изгоди за здравето. Например, той може да помогне за понижаване на риска от сърдечни болести, битка със стареенето на кожата и даже да ви помогне да се отървете от непотребните килограми.

Ето и няколко от множеството изгоди на белия чай за вашето здраве:

1. Богат е на антиоксиданти

Белият чай е зареден с тип полифеноли, наречени катехини.

Полифенолите са растителни молекули, които работят като антиоксиданти в тялото. Антиоксидантите пазят клетките от увреждане.

Множеството увреждания на свободните радикали могат да имат нездравословно влияние върху организма. То е обвързвано със застаряването, хроничното инфектиране, отслабената имунна система и др.

За благополучие, белият чай наподобява е един от най-хубавите типове чайове за битка със свободните радикали. В реалност изследванията демонстрират, че белият чай има сходни антиоксидантни изгоди като зеления чай, който е прочут със своите изгоди за здравето.

 чаша бял чай

2. Може да понижи риска от сърдечни болести

Полифенолите, като тези в белия чай, могат да понижат риска от сърдечни болести по няколко метода.

Няколко проучвания са открили, че полифенолите могат да спомогнат за отпущането на кръвоносните съдове и да покачат имунитета.

Други изследвания откриват, че полифенолите могат да предотвратят окисляването на " неприятния " LDL холестерол, което е различен рисков фактор за сърдечни болести.

В разбор на пет изследвания учените откриват, че хората, които пият три чаши или повече чай дневно, са с 21% по-нисък риск от сърдечни болести.

3. Може да ви помогне да отслабнете

Също както зеления чай, и белият може да бъде толкоз ефикасен, когато става въпрос за изгаряне на мазнини.

Например, проучванията демонстрират, че екстрактът от бял чай е кадърен да подтиква разграждането на мазнините и да предотврати образуването на нови мастни кафези.

Преглед на изследванията също по този начин допуска, че белият чай може да ви помогне да увеличите метаболизма си с спомагателни 4-5%. Това може да е равно на изгарянето на спомагателни 70-100 калории дневно.

4. Помага да отбраните зъбите си от бактерии

Белият чай е превъзходен източник на флуорид, катехини и танини. Тази композиция от молекули може да помогне за подсилване на зъбите посредством битка с бактериите и захарта.

Флуоридът може да помогне за попречване на зъбни кухини, като направи повърхността на зъбите по-устойчива на киселинни офанзиви от бактерии в композиция със захар.

Катехините съставляват растителни антиоксиданти и изобилстват в белия чай. Установено е, че те предотвратяват появяването на бактерии от плака.

Танините са различен тип полифенол, който се съдържа в белия чай. Проучванията демонстрират, че комбинацията от танини и флуорид също може да потисне разпространяването на бактериите, причиняващи плаки.

 бял чай

5. Съдържа съединения, които могат да се борят с рака

Изследванията откриват, че екстрактът от бял чай потиска растежа на раковите кафези в дебелото черво и стопира тяхното разпространяване. Антиоксидантите в екстракта от бял чай защищават естествените кафези от увреждане с нездравословни молекули.

6. Може да намали риска от инсулинова устойчивост

В резултат на няколко фактора, в това число високата консумация на захар, някои хора стопират да реагират на инсулин. Това се назовава инсулинова устойчивост.

За страдание, инсулиновата устойчивост е доста постоянно срещана и е обвързвана с доста хронични здравни проблеми, в това число диабет вид 2, сърдечни болести и метаболитен синдром.

Интересно е, че изследванията са открили, че полифеноли като тези в белия чай могат да намалят риска от инсулинова устойчивост.

Проучванията при животни са открили, че EGCG и други полифеноли, открити в белия чай, могат да покачат резултатите на инсулина и да предотвратят високите равнища на кръвната захар.

7. Съединенията в белия чай могат да ви предпазят от остеопороза

Остеопорозата е здравословно положение, при което костите стават кухи и порьозни. Проучванията демонстрират, че свободните радикали и хроничното инфектиране могат да ускорят остеопорозата. Тези два фактора могат да подтиснат клетките, които подкрепят растежа на костите.

Обратно, катехините, които се намират в белия чай, демонстрират, че се борят с тези рискови фактори. Предполага се, че потискат клетките, които разграждат костите. Тези катехини се намират в обилие в белия чай спрямо други типове чайове.

8. Може да помогне в битката със стареенето на кожата

Съединенията в белия чай могат да оказват помощ да отбраните кожата си от въздействието на вътрешното и външното стареене.

В едно изследване учените разкрили, че използването на дестилат от бял чай към грижата за кожата е помогнало тя да се защищити от нездравословното влияние на слънчевите UV лъчи.

9. Може да помогне да се предпазите от заболявания като Паркинсон и Алцхаймер

Съединенията в белия чай, сходно на полифенола EGCG, могат да понижат риска от развиване на заболяванията Паркинсон и Алцхаймер.

Проучванията с животни демонстрират, че EGCG може да потисне свободните радикали, да ограничи възпалението и да понижи други рискови фактори за двете болести.

10. Лесен е за подготвяне

Белият чай е освен здравословен, само че и доста елементарен за подготвяне.

Просто прибавете насипен бял чай в една чаша и изсипете гореща вода върху листата. Оставете ги да се запарят в продължение на пет до осем минути и по-късно го сервирайте.

В идеалния случай водата би трябвало да бъде 75-85 ° C. Избягвайте да употребявате вряла вода, тъй като може да съсипе нежния усет на белия чай.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР