Белград. Сърбия и другите държави от Западните Балкани все още

Белград. Сърбия и другите държави от Западните Балкани все още ...

Меркел: Сърбия и страните от Западните Балкани имат да изминат дълъг път за членство в ЕС


Белград. Сърбия и другите държави от Западните Балкани все още имат да изминат дълъг път, преди да се присъединят към Европейския съюз. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в Белград на съвместна пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич, предава TACC.

"През годините нашето съвместно сътрудничество наистина постигна отворена връзка с пълно доверие. Постигнахме някои резултати по пътя, въпреки факта, че на Сърбия и страните от целия регион (на Западните Балкани) им предстои още дълъг път, за да стане членки на Европейския съюз,", каза Меркел.

В същото време канцлерът подчерта, че присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз отговаря на геостратегическите интереси на общността. В същото време ръководителят на правителството на Германия отбеляза, че счита шестте държави от региона - Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово - за бъдещи членове на ЕС.
ат
Освен това Меркел се фокусира върху факта, че Берлинският процес, насочен към засилване на взаимодействието на ЕС с региона на Балканите, е от голямо значение по въпросите на европейската интеграция на Западните Балкани. „Така нареченият Берлински процес, който стартира през 2014 г., играе важна роля по въпросите за присъединяването към Европейския съюз“, заяви германският канцлер и добави, че благодарение на тази инициатива вече са постигнати определени резултати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Източник: focus-news.net