Белград. Редица сръбски медии, сред които и изданието Informer, публикува

...
Белград. Редица сръбски медии, сред които и изданието Informer, публикува
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Белград. Редица сръбски медии, измежду които и изданието Informer , разгласява известие в обществената мрежа „ Туитър “ на политолога Димитър Бечев, който разкритикува страната ни поради цената на доставките на природен газ, като в същото време хвали сръбския президент Александър Вучич за „ доста сполучливите “ му договаряния с президента на Руската федерация Владимир Путин.

Виенският ежедневник Der Standard оцени, че „ положителните връзки с Русия се отплащат “ - Сърбия ще получава газ на другарска цена през идващите шест месеца, а след приключване на настоящото съглашение за импорт на газ Белград отново ще получава голяма отстъпка.

„ Пътуването до Сочи постоянно си заслужава. За президента на Сърбия Александър Вучич това пътешестване до Черноморието се изплати два пъти. Той освен съумя да грабне безоблачен есенен ден с панорама към заснежените кавказки планини, само че също по този начин даде на страната си отлична цена в договарянията за доставки на газ с съветския сътрудник Владимир Путин “, написа вестникът.

Още по-доволен е бил ръководителят на сръбската дипломация Никола Селакович, който приказва за историческото съглашение.„ Сърбия благодари на другарска и братска Русия за грижата за сръбските национални ползи и готовността да помогне в миг, когато целият свят е изправен пред енергийна рецесия “, разяснява първият посланик на Белград.

Вестникът показва, че похвалите в този съответен случай никога не са несъразмерни.

„ Русия утвърди голяма отстъпка за Сърбия след приключване на актуалното съглашение - Белград ще заплати 270 $ за 1000 куб. м, втората най-ниска цена на газа “, акцентира Der Standard.

Изданието показва, че единственото негативно нещо е, че сега съглашението е годно единствено половин година. Според редакцията договорът може да се смята като подарък от Путин на Вучич преди изборите, защото съветският държавен глава изрази персонална благосклонност към президента на Сърбия, който похвали за отличните руско-сръбски връзки.

Миналата година Сърбия купи „ единствено “ 1,35 милиарда кубически метра от „ Газпром “, като по данни на концерна се възнамерява да удвои количеството в бъдеще. Количеството е задоволително за зимата, защото Сърбия употребява към 13 милиона кубически метра газ дневно през отоплителния сезон, а през май и юни употребява още четири-пет милиона кубични метра.

***

Атина. Никос Андрулакис победи в първия тур на вота за нов ръководител на партията „ Движение за смяна “ (KINAL) с поддръжката на 37.03% от гласоподавателите, оповестява електронното издание на гръцкия вестник Efimerida . От редакцията прецизират, че изборната интензивност в цялата страна доближи до 270 000, което поражда очаквания за възобновяване на рейтинга на партията в публичното мнение. Гласовете за Андрулакис са 89 159.

Втори остана някогашният министър-председател на Гърция в интервала 2009-2011 година Георгиос Папандреу-младши с 27,79% (66 920 гласа). Андреас Ловердос е трети с 25,96% (62 507).

Резултатите от първия тур на изборите не оставят място за погрешно пояснение: разликата от 10% сред Андрулакис и Папандреу-младши наподобява невероятно да бъде преодоляна - нещо, което признаха даже и сътрудници на някогашния министър-председател.

Отбелязва се, че Никос Андрулакис е удвоил процентите си по отношение на 2017 година, когато на първия тур събра 51 736 гласа (24,73%), а на втория тур - 66 483 гласа (43,25%). Припомня се също, че на първия тур на вътрешнопартийните избори през 2017 година Фофи Геннимата получи 86 330 гласа (41,27%), а на втория тур - 87 230 (56,75%).

Както демонстрират резултатите от най -големите райони на страната, Никос Андрулакис господства на остров Крит, където събира над 60% от гласовете, само че също и в Пелопонес, Централна Гърция, Тесалия, Централна Македония и островите. Папандреу-младши се радва на поддръжка най-вече в Атина. В Атика и в Пирея победи Андреас Ловердос.

***

Скопие. Заместник-помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси и специфичен представител за Западните Балкани Габриел Ескобар е на посещаване в Северна Македония, с цел да се срещне с президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски и други публични лица, отбелязва електронното издание на скопския вестник „ Слободен щемпел “ .

Очаква се на срещите в Скопие да бъдат разисквани настоящите политически събития в страната и района, както и европейската интеграция и българската обсада на Северна Македония.

Ескобар неотдавна се обърна към Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати и прикани Северна Македония и Албания да стартират договаряния с Европейския съюз преди края на годината, напомнят от редакцията.

„ Най-силното обръщение, което Европейски Съюз може да изпрати в този момент, е да стартира договарянията за участие на Северна Македония и Албания преди края на тази календарна година. Това ще разсее разочарованието на популацията на района от европейските политики и ще спре злонамереното въздействие на Русия и Китай, които работят против разширението на Европейски Съюз в Западните Балкани “, разяснява по-рано Ескобар.

Американският посланик означи също, че Скопие и Тирана са приключили сложната работа, която се изисква от тях, и че процесът би трябвало да стартира неотложно. Той цитира взаимно изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и Върховния представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, според което европейската интеграция е единствената вяра за района.

***

Прищина. Премиерът на Косово Албин Курти съобщи на конференция в неделя, че е обсъждана опцията за среща сред него и президента на Сърбия Александър Вучич през втората седмица на декември, оповестява електронното издание на прищинския вестник Bota Sot .

„ Обсъдена е опцията за възможна среща през втората седмица на декември в Брюксел с президента на Сърбия. Нямам информация да има някакви условия от който и да било. Преценката дали би трябвало да се организира такава среща или не принадлежи на медиатора, посредниците - Жозеп Борел и неговия делегат Мирослав Лайчак. Те са тези, които правят оценка дали ще ни изпратят предложения или не ”, означи Курти.

Той също по този начин разгласи, че началникът на кабинета на премиера приготвя първото си посещаване в Съединени американски щати при започване на идната година.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР