Белград/Прищина. Премиерът на Косово Албин Курти заяви в навечерието на

...
Белград/Прищина. Премиерът на Косово Албин Курти заяви в навечерието на
Коментари Харесай

„Новости“ : Белград и Прищина тръгват към Брюксел с непримирими позиции

Белград/Прищина. Премиерът на Косово Албин Курти съобщи в навечерието на заминаването си за разговора със Сърбия в Брюксел, че диалозите би трябвало да доведат до „ правно обвързващо съглашение за цялостна нормализация на връзките и взаимно признание “, написа белградският всекидневник „ Новости “ .

В същото време президентът на западната ни съседка Александър Вучич изрази безапелационното си мнение да не се отхвърля от досегашните искания на Белград и съобщи, че поради позицията на Прищина, той въобще не вижда смисъл в разговора.

„ Имам предпочитание и съм заинтригуван разговорът в Брюксел, диалозите там, с изключение на кардинални и в същото време съдържателни, да не бъдат разговор в името на разговора, а разговор за правно обвързващо съглашение, за цялостна нормализация с взаимно признание “, съобщи Курти в петък.

Той също по този начин твърди, че налагането на ограничения на „ взаимност “ по отношение на Сърбия е „ здравословно и обикновено деяние на добросъседски връзки “. Ето за какво управляващите в Прищина имат намерение да осъществят решението си да принудят сърбите в Северно Косово да трансформират регистрационните табелки на колите си с косовски.

Припомняме, че сръбският президент Александър Вучич разяснява изказвания на Курти и разгласи, че ще бъде в Брюксел на 17 и 18 август, където ще беседва с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще взе участие в разговора с Прищина. Държавният глава предизвести западните страни и Прищина даже да не мечтаят или да се пробват да принудят Сърбия да се откаже от правата си и че Белград ще работи за разрушаването на подписаните съглашения.

„ Достатъчно е да прочетете изказванията на Курти и изказванията на неговите сътрудници, с цел да видите, че те не желаят компромис. Всичко, което споделиха е: „ ние ще наложим нашата воля, значимото е, че Квинтата (САЩ, Англия, Франция, Германия и Италия) ни поддържа “, в действителност не ги интересува какво ще каже сръбският народ за Косово и Метохия, а още по-малко какво ще каже Белград за това. Защо въобще водим този разговор “, съобщи той.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР