Белград. Освен другото, министрите на външните работи на Гърция, Сърбия

...
Белград. Освен другото, министрите на външните работи на Гърция, Сърбия
Коментари Харесай

Никос Дендиас: Гърция, Сърбия и Северна Македония ще проведат среща за засилване на динамиката на взаимна свързаност между страните, действията на Турция на Балканите са под наблюдение

Белград. Освен другото, министрите на външните работи на Гърция, Сърбия и Република Кипър са разискали в понеделник в Белград опитите на Турция да разшири въздействието си на Балканите, оповестява Kathimerini . Освен това първият посланик на Атина Никос Дендиас разгласи тристранна среща сред Гърция, Сърбия и Северна Македония, чиято цел ще е да ускори динамичността на взаимно свързане на страните от района.

„ От гръцка страна следим аспирациите на Турция в нашия по-широк район и напъните, посредством потребление на стопански, религиозни и културни лостове, да се завоюват страните в района и най-много тяхното мюсюлманско население. Това е въпрос, който постоянно е в съзнанието ни “, сподели гръцкият външен министър малко след срещата си с Никола Селакович и Никос Христодулидис.

Дендиас акцентира, че „ популацията, хората и обществата постоянно са мостове за съдействие за мир и сигурност, за поощряване на правата на индивида, за поощряване на човешките полезности “, добавяйки: „ Те сигурно не би трябвало да предизвикват какъвто и да е тип екстремизъм, фанатизъм или нетърпимост “. Говорейки за плануваното си посещаване в Анкара на 14 април, Дендиас още веднъж акцентира, че то ще се организира „ при подобаващи условия “ и „ в подобаващия климат “. Условието, сподели той, е „ Турция да не подхваща провокативни дейности, които да попречат на визитата ми “. В същото време два турски F-16 прелетяха над гръцките островчета Панагия и Ойнус в понеделник.

Дендиас също по този начин разгласи тристранна среща сред Гърция, Сърбия и Северна Македония за усилване на динамичността на взаимното свързване на страните от района.

В Белград той беше признат от сръбския президент Александър Вучич, в чието наличие се организира третият Върховен съвет за съдействие на двете страни.

Междувременно, преди визитата във вторник в Либия на премиера Кириакос Мицотакис, Гърция прикани за евакуиране на задграничните сили и наемници от северноафриканската страна, като в същото време прикани новото държавно управление да анулира съглашението за делимитация на морските граници с Турция, което съгласно Атина нарушава интернационално право.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР