Белград. Нито един клиент на руския енергиен гигант Газпром“ не

...
Белград. Нито един клиент на руския енергиен гигант Газпром“ не
Коментари Харесай

„Политика“ : Нито един купувач на природен газ от Русия няма по-изгодна цена от Сърбия – тя е под пазарната

Белград. Нито един клиент на съветския енергиен колос „ Газпром “ не купува природен газ на преференциалната цена, която заплаща Сърбия – тя е под пазарната. Това съобщи в изявление за белградския всекидневник „ Политика “ шефът на Секретариата на Енергийната общественост Янез Копач.

„ Цената от 270 $ е необикновено ниска в сегашните условия. Вероятно никой покупател на съветски газ няма по-изгодна цена сега, тя е доста по-ниска от пазарната. Във всеки случай Александър Вучич направи необикновено сполучлив ход за сръбските консуматори на газ и за репутацията си. С тази цена Сърбия е предпазена от бурята на международната енергийна рецесия “, разяснява Копач.

Той изрази вяра, че след април 2022 година пазарните цени на природния газ ще паднат. Копач се изрече в поддръжка на достъпа до „ Балкански поток “ освен за Русия, само че и за други снабдители на синьо гориво. Освен това той изрази подозрения по отношение на опцията за създаване на атомна електроцентрала в Сърбия. „ Изграждането на атомна електроцентрала е сложна задача, лишава доста години, начинанието е доста скъпо и изисква инженерни знания, които съществуваха в Югославия, само че от дълго време към този момент ги няма... По-реалистично е да се мисли за дребни модулни реактори, макар че тази технология към момента не е задоволително развита “, разяснява специалистът в последния ден от мандата му на шеф на Секретариата на Енергийната общественост. Копач отхвърли да разяснява обстоятелството, че ще бъде сменен от представител на Полша.

На 25 ноември, вследствие на договарянията сред президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич в Сочи, Москва резервира цената на газа за западната ни съседка на 270 $ за шестте зимни месеца. След приключването им Белград ще получи преференциални условия от Москва по дълготраен контракт. Според думите на Вучич тези условия са изключителни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР