Белград и Прищина не успяха да потушат напрежението след изтичането

...
Белград и Прищина не успяха да потушат напрежението след изтичането
Коментари Харесай

Белград и Прищина не се разбраха и на преговорите в Брюксел

Белград и Прищина не съумяха да потушат напрежението след приключването на периода, до който косовските сърби трябваше да сменят регистрационните табели от сръбски с косовски номера.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи след диалога с премиера на Косово Албин Курти в Брюксел, че по неразбираеми за него аргументи не са съумели да реализират безусловно никакво съглашение за регистрационните номера, заяви телевизия Н1, представена от Българска телеграфна агенция.

" Сръбската страна бе изцяло градивна и ние приехме текстовете, които бяха променяни 10 пъти, само че албанската страна не искаше да одобри нищо нито за секунда, постоянно добавяха нещо, което явно не беше допустимо ", сподели Вучич пред публицисти след срещата в Брюксел.

Той добави, че Сърбия ще се вслуша в съвета на висшия представител на Европейски Съюз Жозеп Борел, който изиска Прищина да не постанова санкции на притежателите на транспортни средства със сръбски регистрационни номера, а Белград да не издава нови КМ номера.

" Ние ще почитаме това и ще действаме по съответния метод и ще забележим какво ще направи другата страна, сподели Вучич и добави, че сръбската страна упорства, че подписаните съглашения би трябвало да се съблюдават, което, както уточни, постоянно е препъникамък, защото някои не желаят да ползват това, което е към този момент подписано и контрактувано, а желаят да ползват нещо, за което даже не е разговаряно.

Той сподели още, че в този момент желае да събере всички усещания, че е запазил всички документи и че довечера ще излезе с послание към сръбските жители. Вучич също употребява случая да каже на сърбите в Косово, че страната ще бъде с тях.

Вучич и Курти разговаряха в Брюксел като част от разговор на високо равнище, който беше призован от Европейски Съюз в опит да се предотврати ескалация и напрежението в Северно Косово.

Преди това двамата участваха в обособени срещи с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и пратеника на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Прищина разгласи в неделя, че отсрочва с 24 часа налагането на санкции за шофиране на коли със сръбски номера " КМ ". Въпреки че по-рано беше оповестено, че налагането на санкции ще стартира на 21 ноември, началото на това деяние бе отсрочено за 22 ноември.

Преди срещата в Брюксел сръбският президент разяснява, че чака косовските албански управляващи да не анулират решението си да глобяват за сръбските номера и че след 21 ноември в Косово и Метохия ще има внезапна ескалация на напрежението поради противоречивите ограничения на Прищина. Глобата е планувана да бъде в размер на 150 евро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР