Белгийски учени от университетската болница в Льовен посочиха ниските нива

...
Белгийски учени от университетската болница в Льовен посочиха ниските нива
Коментари Харесай

Недостигът на витамин D е особено опасен за мъжете

Белгийски учени от университетската болница в Льовен показаха ниските равнища на витамин D в кръвта като вероятен фактор за появяването на съществени болести и даже гибел, изключително при мъжете. В белгийското изследване са взели участие 1970 мъже на възраст от 40 до 79 години, написа Нова. Експертите съпоставиха равнищата на метаболитите на витамин D с актуалните здравни индикатори за възраст, показател на телесна маса, тютюнопушене и изцяло богатство.

Според учените проучванията им са удостоверили, че дефицитът на витамин D въздейства отрицателно на цялостното здравословно положение на индивида и може да е признак на по-висок риск от преждевременна гибел. Ясните причинно-следствени връзки и главните механизми към момента подлежат на изследвания от учените. Дефицитът на витамин D е необятно публикуван в Европа, изключително при по-възрастните хора.

Недостигът му е обвързван с по-висок риск от доста болести, свързани със стареенето, като сърдечно-съдови болести, остеопороза и рак. Витамин D постоянно се назовава " слънчевият витамин ", защото се образува, когато кожата е изложена на слънце. През тъмните зимни месеци с по-кратки дни хората нормално развиват лека форма на натурален недостиг на витамина.

Свързвайки това с обстоятелството, че човек има по-голяма възможност да изпадне в меланхолия през същия интервал, някои учени допускат, че двата фактора са свързани, само че след осъществяване на изследване с присъединяване на 18 353 души в продължение на пет години, се оказа, че няма статистическа разлика сред риска от меланхолия при тези, които са приемали дневна доза витамин D и пасивната група, получавала плацебо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР