Белгийски съд отсъди днес, че компанията АстраЗенека, производител на ваксини

...
Белгийски съд отсъди днес, че компанията АстраЗенека, производител на ваксини
Коментари Харесай

Разнобой! И ЕС, и АстраЗенека претендират, че са победили в съдебен спор за доставка на ваксини

Белгийски съд отсъди през днешния ден, че компанията " АстраЗенека ", производител на ваксини против Ковид-19, е позволила " съществено нарушаване " на контракта си с Европейския съюз за доставка на гореспоменатите препарати, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдът постанови, че до 27 септември " АстраЗенека " следва да е доставила общо 80,2 милиона дози от имунизацията си против коронавирус, считано от момента на подписване на контракта с Европейски Съюз. В решението на съда се споделя, че компанията не е направила нужното, с цел да съблюдава графика за доставка на дозите от имунизацията си на Европейски Съюз.

" АстраЗенека " обаче съобщи, че правосъдното решение я благоприятства, тъй като то съдържа за нея обвързване да достави по-малко количество дози от 120-те милиона дози, които Европейската комисия желае да получи до края на този месец. " АстраЗенека " приветства също по този начин съдържащата се в правосъдното решение констатация, че компанията е подложена на невиждан напън.

Договорът на Европейския съюз с " АстраЗенека " бе един от стълбовете на европейския имунизационен проект. Той предвиждаше доставката на 300 милиона дози с опция за още 100 милиона, само че след това се оказа, че доставките се реализират по-бавно от предстоящото.

" Доволни сме от решението на съда. " АстраЗенека " съблюдава в цялостна степен съглашението си с Европейската комисия и ще продължи да се концентрира върху неотложната задача да доставя ефикасна ваксина ", съобщи заместник-изпълнителният шеф на " АстраЗенека " Джефри Пот.

Комисията също разгласи победа след оповестението на правосъдното решение, тъй като съдът подреди на " АстраЗенека " да достави 15 милиона дози до 26 юли, 20 милиона дози до 23 август и 15 милиона дози до 27 септември, като планува налагането на санкция от 10 евро за всяка недоставена доза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР