Белгия ще намали данъка върху добавената стойност (ДДС) за електроенергията

...
Белгия ще намали данъка върху добавената стойност (ДДС) за електроенергията
Коментари Харесай

Белгия намалява ДДС за тока заради растящите енергийни цени



Белгия ще понижи налога върху добавената стойност (ДДС) за електрическата енергия като част от пакет за отбрана на потребителите от покачващите се енергийни цени, разгласи във вторник министър председателят на страната, съобщи Ройтерс.

Европейските цени на газа и електрическата енергия скочиха през последните месеци на предходната и при започване на тази година, защото стопанските системи се възвръщат от отрицателното въздействието на коронавирусната пандемия, което способства за по-високи сметки и повишаване на цените на редица артикули.

" Това е сложна обстановка, като държавното управление сподели, че може да предприеме уравновесени ограничения, които дават отговор на действителностите на място ", съобщи на конференция министър председателят Александър Де Кро.

След като договарянията се проточиха до ранните часове на днешния ден, държавното управление реши във вторник да понижи налога върху добавената стойност на електрическата енергия от 21% на 6% в действие от 1-ви март до 1-ви юли, да даде чек от 100 евро на белгийците и да удължи обществената ценова ставка.

Според енергийния министър Тине Ван дер Стратен енергийният пакет би трябвало да възлезе на 1,1 милиарда евро, като междинното понижение на ценовата енергийна тежест на семействата ще бъде 165 евро.

Повечето от 27-те страни в Европейския съюз са изготвили ограничения за предотвратяване на потребителите от високите цени на силата.

Ройтерс припомня, че България замрази посредством мораториум контролираните цени на тока и топлинната сила до края на март, Испания и Франция ограничиха нарастването на сметките за сила, до момента в който други страни, в това число Швеция, предложиха отплата на най-тежко засегнатите семейства.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР