Белгия с 33% ръст на записаните студенти Италия с най-ниски разходи

...
Белгия с 33% ръст на записаните студенти
Италия с най-ниски разходи
Коментари Харесай

Есенен форум „Световно образование“ 2023

Белгия с 33% растеж на записаните студенти

Италия с най-ниски разноски за месечна прехрана

Образователни институции от 15 страни вземат участие в обичайното есенно ревю “Световно обучение ”, проведено от просветителния консутант “Интеграл ”. От общо 44 участници 33 са представители на европейски и български университети. Форумът ще се организира на 7. октомври в хотел “Хилтън ” в София от 10 до 17.00 ч. Съпътстващите събития ще се състоят в Пловдив на 8. октомври (хотел Double Tree By Hilton), в Бургас на 9. октомври (хотел “България ”) и във Варна на 10. октомври (хотел “Галерия Графит).

Нови участници измежду университетите са Coventry University Wrocław, NEOMA Business School, Schiller International University, University of Applied Sciences Upper Austria.

В началото на новата академична година се регистрират с 6% повече записани студенти в университети в чужбина по отношение на миналата, оповестиха от “Интеграл ”.

Топ дестинации

Нидерландия, Англия и Италия са страните с най-вече записани студенти в края на акцията, като 51% от актуалните първокурсници са избрали Нидерландия. Университетът по приложни науки във Фонтис, Техническият университет в Айндховен и Университетът по приложни науки в Хага са трите най-предпочитани образователни заведения там. След първите три в топ 10 на дестинациите се подреждат Белгия, Германия, България, Франция, Австрия, Швеция, Гърция.

Кандидат-студентите в чужбина не престават да започват избора си с най-малко две целеви страни. Номер едно в комбинациите е Нидерландия – Белгия (38 %), следвана от Нидерландия – Англия (22%), Нидерландия – Германия (14 %), Нидерландия – Италия (12 %) и Германия – Австрия (5%).

Топ специалности

На първите три места са специалностите бизнес и мениджмънт, компютърни науки, арт и дизайн, следвани от инженерни науки, стопанска система, медиии и връзки, право, политика и интернационалните връзки, логика на психиката, маркетинг и реклама. Част от университетските стратегии са и специалности, свързани с изкуствения разсъдък. Съществуват комбинации като изкуствен интелект (ИИ) и когнитивни науки в Нидерландия, както ИИ и компютърно инженерство в Нидерландия и Италия на британски език. Програми, свързани с ИИ се оферират и в Австрия, и в Германия.

Англия

Интересът към висше обучение във Англия последователно се завръща. Въпреки по-високите такси след Брекзит, безапелационното качество на образованието в английските университети още веднъж печели вниманието на претендентите. С 20% е по-висок ползата към страната по отношение на септември 2022 година Нарастване има и при отпътувалите да учат там тази есен. Желаните специалности са в сферите стопанска система, финанси, компютърни и инженерни науки, криминология. За Оксфорд и Кеймбридж кандидатури приготвят възпитаници с интерес към инженерство, право и стопанска система и мениджмънт. Кандидатите са от София и Пловдив – от частни учебни заведения (Американски лицей, Частна профилирана гимназия Класик, Пловдив) и от държавни (91-а НЕГ и СМГ).

Нидерландия

Нидерландия продължава да е №1 в интереса на бъдещите студенти в чужбина. Проблемът с квартирите оказва повече въздействие върху родителите, в сравнение с върху учениците. Нарастващият брой студенти в страната, огромното търсене и дефицитът при предлагането водят и до изкуствено нарастване на цените в частния бранш, което води до обмисляне на по-висок бюджет за жилище. Цените в обособени градове са скочили със 100-150 евро, като в Амстердам, Ротердам и Айндховен някои квартири доближават до 1100 евро месечно. От идната година таксата за образование ще бъде 2530 евро на година и се чака да отпадне понижението с 50 на 100 за първокурсници. Намаляват се нужните часове работа на месец за приемане на финансиране от страната – от 56 на 32 часа.

Италия

Италия е страната с най-голям растеж на кандидатурите за тази година. Поради огромния интерес по време на ревюто “Световно обучение ” във всички градове ще бъде обособена профилирана зона за консултация за висше обучение в Италия. Успехът на тази дестинация се дължи на няколко фактора: стратегии на британски език в най-търсените специалности; влиятелни европейски университети; налична прехрана. В държавните университети таксите варират от 900 до 4000 евро за бакалавърска стратегия според от приходите на фамилията. Това дава опция на студенти с по-ниски приходи да се образоват на по-ниска годишна такса.

По данни на NUMBEO – най-голямата в света база данни за стандарт на живот, от държвите, в които отпътуват да учат българските студенти, Италия е в най-хубава позиция по повод размера на нужната месечна прехрана, в това число разноски за живот и наем. След нея се подреждат Германия, Австрия, Белгия, Англия и Нидерландия. Ако се вземе поради издръжката на живот без наема, класацията се трансформира по този начин: Германия, Австрия, Италия, Белгия, Нидерландия.

Белгия

Белгия е втората изгряваща звезда измежду желаните страни и бележи висок растеж (33%) по отношение на миналата кандидатстудентска акция. Освен за бакалавърски стратегии, страната е привлекателна и за търсещите образование в степен магистър, където таксите за образование са в диапазона 1092 до 4000 евро на година. Таксата за образование в бакалавърските стратегии е 1092 евро и по-ниските такси за общежитие притеглят от ден на ден български студенти към тази дестинация.

Както в Нидерландия, и тук има университети по приложни науки и университетски просветителни институции, което дава по-широк избор на учениците. Нова компетентност от тази година е публицистиката, която се предлага от един от участниците на виртуалното издание на ревю „ Световно обучение “– Thomas More University of Applied Sciences.

Германия и Австрия

Тази година желанията за образование на британски език в Германия се насочват и към частните университети в страната, където разнообразието от стратегии е по-голямо и с повече практическа устременост. Сред някои от стратегиите, в които ще се образоват българските студенти от тази есен, са логика на психиката, здравна химия и биология, просвета за земята и стабилно ръководство на екологичните запаси, кино изкуство и анимация. Кандидатурите резервират равнището от миналата година. За трета година във форума ще взе участие и Германската организация за академично обучение DAAD.

Виена е съществена притегателна мощ за търсещите висше обучение в Австрия, а Икономическият университет е желанието на избралите компетентност “Бизнес и стопанска система ”. Приемът в стратегиите на британски език е посредством селекция и има стеснен брой места. И тази година на ревюто ще участва Търговският отдел на Австрийското посолство, който дава информация за образованието в Австрия, като дружно с него ще вземат участие и 7 австрийски университета.

Профил на претендент студентите

Наблюдава се спад във възрастта, на която учениците и техните родители се обръщат към учебен съветник за първи път – още при започване на 10. клас, когато им следва избор на профил в учебно заведение, който от време на време е определящ за приема в университет в чужбина. С това е обвързван и изборът на втора наложителна или спомагателна 3-а матура на възпитаници, които аплайват за Англия, Нидерландия, Германия, Швейцария. За избрани специалности и университети това е в допълнение условие за банкет към българската тапия за приблизително обучение. За инженерна компетентност да вземем за пример или компютърни науки може да се изисквт ДЗИ по математика и физика или единствено математика.

Средно обучение в чужбина: все по-рано

Интересът към приблизително обучение в чужбина е в директна взаимозависимост от условията на интернационалните университети за най-малък хорариум по математика и естествени науки, които се разминават с профилираното образование в българските гимназии.

Подборът на страната и учебните заведения зависи и от размера на таксите и опциите за стипендия, защото политическата и икономическа обстановка в Европа и възходящата инфлация  доведоха до увеличение на пансионните такси. Академичните стипендии за пансионните учебни заведения са в размер от 10 до 40% от таксата. 99 % от приключилите не престават образованието си в определените университети.

През миналия сезон се регистрира гладко повишаване на интереса към ранно насочване на родителите в кои страни децата да продължат своето обучение. Увеличават се родителите, които стартират изследванията си още от началното учебно заведение. Променя се и възрастовият профил на заминаващите в чужбина възпитаници, като началната възраст спада. Най-многобройната група заминаващи да учат приблизително обучение в чужбина към този момент е 13-14 година – 47% (т.е. още след 7. клас), като след нея се подреждат 14-15 година – 30%, и 16-17 година – 23 %.

Традиционно Англия остава най-предпочитаната дестинация за приблизително обучение. Избрали са я 67 % от отпътувалите т.г. възпитаници. Следваща по интерес е Швейцария, която с изключение на интернационалната стратегия IB, предлага опцията за двуезични стратегии и проучване на няколко непознати езика по едно и също време. Сред останалите дестинации се подреждат Испания, Австрия и Германия, които притеглят фамилиите с по-ниски такси, съизмерими с европейските стандарти и опцията за кандидатстване в университет в съответната страна.

Езикови те ваканции с над 100 % растеж

За първи път това лято ползата към езиковите ваканции се върна на равнищата отпреди Ковид. Нарастването по отношение на миналата година е над 100 %. Топ 3 дестинациите за езикови ваканции в чужбина са Англия, Германия и Испания. Сериозен е ползата към Англия като близо 40% от всички записвания са за там. Следват Испания (15%), Германия (13%) и Швейцария.  От години немският език е вторият най-популярен след британския. Френският е след испанския като известност.

Най-много пътуват деца на възраст 12 – 15 година, следвани от 16-18 година възпитаници. На трето място е възрастовата група 6 – 11 година, на 4. място 19+ година На курсове за възрастни се записват към 5 на 100 от клиентите. Има наклонност родителите да взимат решение за лятна езикова почивка през лятото доста по-рано. Ако до скоро най-натоварени бяха месеците април и май, то в този момент февруари, март и април е пикът на записванията. Това се обуславя и от обстоятелството, че местата в най-желаните центрове свършват доста рано. 11 на 100 от искащите се записват още през януари.

През лято 2023 се регистрира, че все по-често се избира пътуването в група (над 1/3 от записаните). Традиционно за идващото лято ще се оферират групи в Англия, Ирландия, Шотландия; Германия, Франция, Испания.

Регистрацията за ревю Световно обучение – есен 2023 е безвъзмездна и целесъобразна за искащите да посетят форума.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР