Белгия може да започне да ваксинира хората на възраст над

...
Белгия може да започне да ваксинира хората на възраст над
Коментари Харесай

Европа започва да размисля за "АстраЗенека" и възрастните

Белгия може да стартира да имунизира хората на възраст над 55 година с " АстраЗенека " в опит да рестартира мощно подложената на критика си имунизационна стратегия, заяви " Гардиън ". Белгия е една от няколко страни в Европейски Съюз - дружно с Германия, Франция, Полша и Италия, които дават тази ваксина единствено на по-млади хора поради неналичието на данни за нейната резултатност при по-възрастните от клиничните изпитвания. Кадри на празни имунизационни центрове и известия за недокоснати доставки по хладилниците обаче провокираха проливен дъжд от отвращение за бавния прогрес в ваксинирането на популацията.

Белгия е измежду най-тежко засегнатите от Коронавирус пандемията европейски страни. Положението продължава да се утежнява - нарастването на хоспитализациите в последната седмица е 44%. Само 6.96% от популацията е имунизирано при 30.14% във Англия. Средното равнище на имунизация в 27-те членки на съюза е 7.26%.

Федералният министър на опазването на здравето на Белгия Франк Ванденбрук заяви, че държавното управление ще се съветва в сряда с водещите си учени и районни водачи за тактиката и оперативните проблеми. " Искам да рестартираме имунизационната акция. Имахме проблеми, които би трябвало да бъдат решени и които са неприемливи. Имаше неприемливо закъснение ", разяснява Ванденбрук. Според него, " в случай че можем да слагаме " АстраЗенека " на всички, имунизационната акция ще стане по-опростена и директна ".

Наскоро данни от действителна имунизационна акция - тази в Шотландия, демонстрираха доста високо равнище на резултатност на " Пфайзер/БиоНТек " и " Оксфорд/АстраЗенека " измежду по-възрастното население. При хората над 80 година се следи 81% понижение в хоспитализациите. Въпреки че проучването няма за предмет да откри разлики сред двете ваксини, резултатите и при двете са сходно положителни, отбелязва " Гардиън ".

Здравните регулатори в Германия също считат да усилят натиска за преосмисляне на решението да се дава " АстраЗенека " единствено на хора под 65 година, с цел да не се стига до хабене на ваксини. В понеделник министър председателите на провинциите Бавария и Саксония показаха проект, съгласно който всеки на възраст на 18 и повече години ще се имунизира с " АстраЗенека " в огнища на COVID-19 по границата с Чехия.

Заради компликациите да се напаснат ваксини и възрастови групи, Германия е оползотворила едвам 15% от запасите си с ваксини на " АстраЗенека ". Премиерът на Баден-Вюртемберг също разгласи през уикенда, че поддържа премахването на предпочитаните групи за имунизацията на Оксфорд. " Не можем да си позволим имунизациите да залежават ", разяснява Винфрид Кречман.

Тези въпроси интересуват и България, защото държавното управление договаря с Германия и Франция да ни дават ваксини назаем поради несполуките с нашите доставки. У нас " АстраЗенека " се слага на всички, без значение на възрастта. Нещо повече - това е единствената необятно налична ваксина, като " Пфайзер " и " Модерна " се пазят за изборната администрация поради липса на време до изборите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР