Белгия може да премине към четиридневна работна седмица и правителството

...
Белгия може да премине към четиридневна работна седмица и правителството
Коментари Харесай

Белгия обмисля четиридневна работна седмица

Белгия може да премине към четиридневна работна седмица и държавното управление разисква по-широки промени на пазара на труда, съобщи БГНЕС.

„ Кризата с ковид радикално промени метода ни на работа “, съобщи представител на белгийското министерство на стопанската система и труда пред „ Политико “. „ Идеята е да се даде на служащия по-голяма еластичност да провежда работната си седмица “.

По-голямата еластичност в работното време може да понижи броя на работните дни седмично от пет на четири. В белгийското предложение броят на работните часове ще остане същият. За да получат спомагателен почивен ден, чиновниците ще би трябвало да работят към 9,5 часа дневно, като се допуска, че натовареността на цялостен работен ден е от 38 до 40 часа седмично.

Според представителя консенсусът по предлагането нараства измежду седемпартийното съдружно държавно управление на Белгия. След като федералното държавно управление се ангажира с предлагането, ще бъде формирана по-подробна идея. „ Трябва да се даде повече изясненост в неделя или понеделник във връзка с предлагането “, сподели представителят.

Рамката за четиридневната работна седмица ще бъде основана дружно с представители на промишлеността и синдикатите. След това проектът може да влезе в белгийско законодателство, макар че процесът може да отнеме най-малко шест месеца.

Дискусиите за понижаване на броя на работните дни седмично набираха все по-голяма скорост през последните години. Мащабен опит от 2015 до 2019 година за по-кратка работна седмица в Исландия, без понижаване на заплащането, сподели, че продуктивността остава същата, а служащите са излагани по-малко на стрес и прегаряне. През март 2021 година испанското държавно управление се съгласи да стартира развой на експериментален интервал за четиридневна работна седмица.

Белгийското държавно управление съобщи пред Euronews, че „ няма желание “ да прави четиридневната работна седмица наложителна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР