Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в
Коментари Харесай

Бюст на убит командир налага отмяна на футболен мач между ирански и саудитски отбори

Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в бюлетина на CNN Meanwhile в Близкия изток, три пъти седмично разглеждане на най-големите истории в района.

Саудитски футболен тим се отдръпна в последния миг от мач от Азиатската Шампионска лига в Иран заради дискусия към пораждащ различия ирански военачалник, който беше погубен от Съединените щати през 2020 година

Саудитският тим Ал-Итихад, който трябваше да играе против ФК Сепахан на стадион Нагш-е Джахан в Исфахан, Иран, в понеделник, стачкува против съществуването на бюст на Касем Солеймани, починалият пълководец на силите Кудс на Иранската революционна армия, на входа на терена.

Солеймани е уважаван като страдалец от иранските хардлайнери, само че обсъждан в Саудитска Арабия като терорист, тъй като е овластил подкрепяните от Иран милиции в арабския свят и е презиран, че сее неустойчивост в района.

Инцидентът демонстрира, че дълбоките разлики остават сред двете някогашни враждуващи народи макар постигнатото с посредничеството на Китай съглашение през март, съгласно което Техеран и Рияд се сдобриха след повече от седем години вражди.

 Министрите на външните работи на Саудитска Арабия и Иран се срещат в Пекин на 6 април 2023 година class= Външните министри на Саудитска Арабия и Иран се срещат в Пекин на 6 април 2023 година Министерство на външните работи на Иран/Външно министерство на Иран

Силите Кудс са елитна единица, която се занимава с задграничните интервенции на Иран – и е избрана като терористична организация от Съединени американски щати и Саудитска Арабия. През годините Солеймани се издигна до популярност, с цел да стане основен състезател в отряда и в интервенциите на Иран в Близкия изток, против които Саудитска Арабия прекара години. Той беше погубен през 2020 година от удар на американски дрон, подреден от президента Доналд Тръмп.

Ал-Итихад трябваше да играе против Сепахан в понеделник в мач, който беше част от Азиатската шампионска лига, годишно съревнование, проведено от Азиатската футболна конфедерация (AFC).

Преди мачът да стартира, играчите на Ал-Итихад отхвърлиха да излязат на терена, откакто настояването за унищожаване на бюста беше отхвърлено от чиновници на Sepahan, сподели държавната Саудитска организация за пресата, добавяйки, че съдиите са дали на иранските управляващи 30 минути Премахни го.

 Снимка, получена от AFP от иранската осведомителна организация Tasnim в понеделник, демонстрира по какъв начин играчите на клуба Sepahan напущат терена след анулацията на мача в Исфахан, Иран. class= Снимка, получена от AFP от иранската осведомителна организация Tasnim в понеделник, демонстрира по какъв начин играчите на клуб Sepahan напущат терена след анулацията на мача в Исфахан, Иран. Мортеза Салехи/АФП/Гети изображения

Мохамад Реза Сакет, ръководителят на Sepahan, сподели пред иранската държавна медия, че „ настояването е ненадейно, недопустимо и изненадващо “, добавяйки, че бюстът на убития пълководец е бил изложен на стадиона от две години и че Ал-Итихад знае това и беше упражнявал на същия терен предната вечер.

Sepahan сподели, че AFC е одобрил изискванията на стадиона на среща в неделя.

AFC сподели, че мачът е анулиран заради " непредвидени и непредвидени условия ".

Видеоклипове, циркулиращи в обществените медии и наново оповестени от саудитските държавни медии, демонстрират ирански почитатели – които се бяха събрали в хиляди, с цел да гледат мача – скандиращи „ премахнете политиката от спорта “. CNN не съумя да ревизира видеоклиповете.

Рияд скъса връзките си с Техеран през 2016 година, откакто ирански протестиращи нахлуха в саудитското посолство в столицата след изтезанието на шиитски мюсюлмански свещеник в Саудитска Арабия. Иран е шиитска нация с болшинство.

ТЕХЕРАН, ИРАН - 18 СЕПТЕМВРИ: Командирът на иранските сили Кудс Касем Солеймани (C) участва на срещата на иранския висш водач аятолах Али Хаменей (не се вижда) с Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC) в Техеран, Иран на 18 септември 2016 година (Снимка от Pool / Пресслужбата на иранския висш лидер/Anadolu Agency/Getty Images) ТЕХЕРАН, ИРАН - 18 СЕПТЕМВРИ: Командирът на иранските сили Кудс Касем Солеймани (C) участва на срещата на иранския висш водач аятолах Али Хаменей (не се вижда) с Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC) в Техеран, Иран на 18 септември 2016 година (Снимка от Пул / Пресслужбата на иранския висш водач / Анадолска организация / Гети изображения) Пул/Пресслужбата на иранския висш лидер/Анадолска агенция/Гети изображения

И двете страни бяха въвлечени в прокси войни, които въвлякоха редица прилежащи страни. Неотдавнашното разведряване обаче донесе очаквания за дългогодишен мир, защото Саудитска Арабия пренасочва ресурсите си към икономическо развиване.

Футболът се оказа ефикасен строител на мостове сред някогашните врагове. Ирански и саудитски тимове се състезаваха предишния месец за първи път от седем години в Иран, където билбордове по улиците приветстваха саудитските тимове на британски, арабски и фарси. Ирански футболни почитатели също са виждани да носят екипи на саудитския тим, откакто клубовете на кралството направиха огромни покупки на интернационалните футболни звезди.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (известен като MBS) предишния месец сподели, че Техеран е приел въпроса за възобновяване на връзките с неговата страна „ доста съществено “.

„ Те вършат всичко допустимо, тъй че ние влагаме в това “, сподели MBS, добавяйки, че кралството желае да види напредъка на Иран.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР