Беларуският президент Александър Лукашенко освободи най-малко десетима политически затворници, включително

...
Беларуският президент Александър Лукашенко освободи най-малко десетима политически затворници, включително
Коментари Харесай

Беларус освободи 10 политически затворници

Беларуският президент Александър Лукашенко освободи минимум десетима политически пандизчии, в това число деец от опозицията, болен от рак, съобщи Ройтерс, като се базира на правозащитници.
Прочетете още
Въпреки необикновеното опрощение обаче към 1400 души към момента са зад решетките поради политическата си активност, като множеството от тях са били задържани след мирни митинги през 2022 година и са били наказани по редица обвинявания в екстремизъм.

Правозащитната група " Вясна " сподели, че има информация за три дами и седмина мъже, които са били освободени.

Единственият от освободените, чиято идентичност е известна, защото бе доказана от роднините му, е Ригор Кастусю – 67-годишен някогашен началник на опозиционна партия и претендент за президент.

Той бе задържан през 2021 година и идната година бе наказан на 10 години в затворническа колония, откакто бе приет за отговорен в скрит план против държавното управление за завладяване на властта. След като бе задържан, му бе сложена диагноза рак.

Активисти обявиха, че щастието им от освобождението е примесено с горчилка.

" Това е голяма наслада, несъмнено, съвсем детска. Това обаче е наслада през сълзи – има и яд за това, през което трябваше да преминат хората ", сподели Ина Коваленок – представител на група на роднините, която води акция за освобождение на пандизчиите.

Андрей Стрижак, началник на организацията " Бисол ", която набира средства в поддръжка на политически пандизчии и техните фамилии, съобщи, че е илюзия да се счита, че управляващите са станали по-хуманни. " Да се счита, че нещо ненадейно се е трансформирало в мозъците на тези, които изтезават, изнасилват и убиват, с цел да останат на власт е рискова фикция, граничеща с изменничество и закононарушение ", написа той в " Телеграм ".

Лукашенко, който е непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, тази седмица разгласи прошка във връзка на 80-тата годишнина от освобождението на Беларус от нацистите през Втората международна война. Държавната новинарска организация Белта заяви, че се чака да бъдат освободени към 7850 пандизчии, в това число малолетни, бременни дами, пенсионери и хора, страдащи от туберкулоза или рак.

Осъдените за закононарушения против страната или екстремистка или терористична активност бяха изключени от амнистията, само че Лукашенко даде да се разбере, че ще има някои изключения за съществено заболели хора.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР