Беларуският Комитет за сигурност на държавните граници съобщи в понеделник,

...
Беларуският Комитет за сигурност на държавните граници съобщи в понеделник,
Коментари Харесай

Беларус прихвана украински дрон на своя територия

Беларуският Комитет за сигурност на държавните граници заяви в понеделник , че беларуските гранични сили са прехванали украински разследващ дрон в региона на Гомел, предава ТАСС.

Според известието, безпилотният летателен уред е нарушил държавната граница от украинска територия и е бил употребен за разузнаване на граничната зона на Беларус.

Дронът бил наложително свален в Брагинския район на 16 юли с помощта на оръжие за електронна битка. Това не е първият случай, в който беларуските гранични сили прихващат украински дрон. През май тази година също бе обявено за сходен случай, а през февруари украински дрон беше прихванат покрай държавната граница в Брестка област. През предходната есен и началото на зимата също бяха докладвани сходни произшествия. От началото на специфичната военна интервенция доникъде на януари украинските дронове са минали границата на Беларус 463 пъти , съгласно данни на Комитета.

Указът за защита на държавната граница, утвърден от президента на Беларус Александър Лукашенко през 2023 година, показва, че о сновните старания би трябвало да бъдат ориентирани в украинското направление .

Украйна е съсредоточила 17 200 военнослужещи и построява укрепления, в това число минни полета, по границата, съобщава Комитета по гранична сигурност. Възникват постоянни провокации от страна на Украйна, в това число потребление на оръжие; през 2022 година са регистрирани общо 88 такива случая.

Беларус е разположила засилени гранични патрули, средства за сигурност и маневрени групи с бронирана техника и артилерия.

" Мостът още веднъж заспа " - дронове в Керченския проток

Националният антитерористичен комитет призна за офанзива на два наводни дрона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР