Беларуските власти наредиха да бъде закрита най-голямата в страната независима

...
Беларуските власти наредиха да бъде закрита най-голямата в страната независима
Коментари Харесай

Беларуските власти закриват най-голямата независима журналистическа организация в страната

Беларуските управляващи подредиха да бъде закрита най-голямата в страната самостоятелна журналистическа организация - следващия ход на управляващите за угнетяване на сериозното медийно отразяване при продължаващи повече от година репресии против инакомислието, съобщи Асошиейтед прес.

Заповедта за закриване на Беларуската асоциация на публицистите (БАЖ) бе издадена от Върховния съд.

След президентските избори в Беларус преди година избухнаха всеобщи митинги против оповестяването на президента Александър Лукашенко за победител. Според опозицията Лукашенко, който е на власт от 1994 година, е спечелил с измами. Оттогава управляващите вкараха в пандиза към 30 публицисти, организират обиски в редакции на вестници, блокираха уеб страниците на огромни самостоятелни медии и закриха на писателската организация ПЕН Център, ръководена от Светлана Алексиевич, лауреат на Нобеловата премия за литература.

БАЖ бе закрита с аргумента, че два от шестте ѝ филиала са прекратили договорите си за наем. Организацията отхвърли обвиняването, само че не беше в положение да потвърди тезата си с документи, защото след обиски и изземване на техника предишния месец офисът ѝ беше запечатан.

" Ще продължим да вършим работата си без значение от решенията на съдилищата, които по неумел метод извършват политическата поръчка на управляващите ", сподели пред Асошиейтед прес ръководителят на БАЖ Андрей Бастунец. Той добави, че " от повече от четвърт век задачата на организацията е да уголемява пространството за свободното слово, само че в този момент в Беларус настъпиха най-мрачните времена ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР