Беглият поглед върху кандидат-депутатските листи на ГЕРБ показва отчетливо две

...
Беглият поглед върху кандидат-депутатските листи на ГЕРБ показва отчетливо две
Коментари Харесай

Цялото министерско войнство на Борисов е строено за атака

Беглият взор върху кандидат-депутатските листи на ГЕРБ демонстрира отчетливо две неща. Първо, че банката " Кадри " е празна. И второ – че Бойко Борисов продължава да играе единствено на несъмнено. Десетима от сегашните му министри са водачи на листи. В партийните описи попадат още двама, на линия са и неколцина от някогашните им сътрудници. 

Истинските играчи, на които Борисов разчита и посредством които дърпа конците в цялата страна са министрите. Предполага се, че сред тях съществуват задоволително здрави връзки и зависимости, с цел да се държат дружно, каквото и да се случва. Докато на депутатите той е отредил друга роля - да пазят гърба му.

Извън кандидат-депутатската конкуренция са единствено трима от държавното управление: Мариана Николова - вицепремиер и министър на туризма (НФСБ), която обаче дава отговор за цялостната организация на изборите;  Емил Димитров - министър на околната среда и водите (който е в гражданската квота на ВМРО) и Боил Банов - министър на културата.

Дуалистите,

т.е. водачите на две листи по едно и също време, са четирима.

Лидерът Бойко Борисов  ще брани достойнството на ГЕРБ в Пловдив и в 25-ти многомандатен изборен регион (МИР) - София. На какво разчита той е известно - на микс от действителни и мислени държавни триумфи, както и на много повяхналата си и " леко " зацапана харизма.

На здравния министър  проф. Костадин Ангелов  са поверени Варна и Велико Търново. И до момента в който в черноморската столица (досущ като в Пловдив и Бургас) се разчита лоялният кмет да свърши черната работа за обезпечаване на задоволително гласове, в старопрестолната столица обстановката е надалеч по-непредсказуема. Казано в резюме - Търновският район беше (едно)личен бастион на Цветан Цветанов. Тук очевидно се залага на конюнктурата - на коронавирусната пандемия и обвързваните с нея страхове. Затова там е изпратен точно министърът на опазването на здравето. Да внася утешение и сигурност с престижа си на експерт. Въпреки че напоследък той се държи повече като треторазряден политик, в сравнение с като специалист в медицината.

Транспортният министър  Росен Желязков  ще води война в Благоевград и в столичния 24-ти МИР. Безспорно - един от най-доверените хора на Бойко Борисов. Двамата работят дружно още от 2005 година, когато Борисов сякаш на смешка стана кмет на София и доизкара третия мандат на Стефан Софиянски. През 2009 година, когато ГЕРБ отвя тройната коалиция на парламентарните избори, Росен Желязков стана основен секретар на Министерския съвет. Четири години по-късно той оправда доверието Му като единствен обвинен по делото за така наречен Костинбродска спекулация. След което звездата му взе да се изкачва на държавния хоризонт: 2014 година - консултант на премиера по въпросите на държавната администрация и електронното управление; 2016 година - ръководител на Държавна организация " Електронно ръководство ", 2017 година - ръководител на Комисия за контролиране на съобщенията; 2018 година - министър на превоза, осведомителните технологии и известията.

На последния дуалист - министърът на образованието  Красимир Вълчев , са отредени борбите в Стара Загора и в Шумен. Скандали към него през мандата му съвсем нямаше. Успя да реши рецесията с метеоролозите, които напуснаха Българска академия на науките и минаха на послушание към МОН. Справи се с върхлетялото върху просветителната система онлайн образование поради COVID-пандемията, лавирайки сполучливо сред разнопосочните претенции на учители, родители и възпитаници. Разбра се и с ректорите на висшите образователни заведения. А увеличените в това време училищен заплати му донесоха още един плюс.

Единаците

Вицепремиерът  Томислав Дончев  традиционно води листата в Габрово, където е бил кмет. Странното е, че не му е поверен и втори регион, защото минава  за един от най-приближените на Борисов.

Напористият обществен министър  Деница Сачева  ще се бори в Добрич - регион, в който ГЕРБ загуби два локални вота. Тя стана член на ГЕРБ три години, откакто бе спечелила доверието на премиера. Въпреки спорния, клонящ към негативен обществен имидж (главно поради свадите с майките на деца с увреждания от „ Системата ни убива “ и с някои синдикални организации), точно Деница Сачева би трябвало да убеди добричлии, че " Суджукгейт " от дълго време е единствено противен спомен от локално значение.

Министърът на районното развиване и благоустройството  Петя Аврамова  води листата във Враца, където е работила в локалната власт, преди да стане народен представител. За разлика от непрекъснатото наличие на Николай Нанков в премиерската джипка, Аврамова е един от най-незапомнящите се министри, само че най-вероятно ще води акцията си, употребявайки познатите хвалби на водача - за издигнатите пътища, автомагистрали, пречиствателни станции и т. н.

МВР-министърът по неволя  Христо Терзийски , води листата в Кюстендил. Той изненадващо зае мястото на Младен Маринов в разгара на митингите през предишното лято и по този начин от професионалното си занятие на служител на реда направи плонж в огромната политика. Запомнен е само с обърканите пояснения, че не е имало полицейско принуждение по отношение на протестиращите това лято, а единствено нарушаване на някакви нормативни документи. Въпреки явните свидетелства за противоположното. В неговия " актив " е и  прекъсването на „ инцидентната “ инспекция на „ Хиполенд “, когато всички вероятни проверяващи институции в един и същи ден се стовариха във фирмените магазини на бащата на един от протестиращите.

По традиция отпред на листата в Пазарджик, родния й град, е елементарно приспособяващата се външна министърка  Екатерина Захариева . През годините тя потвърди поливалентността си – на което и да е министерско кресло да я курдиса министър председателят, все пасва. Вероятно по тази причина до момента в който управлява българската дипломация, тя дава отговор и за правосъдната промяна, която пък съгласно една някогашна правосъдна министърка, в действителност към този момент е завършила.

Дялан камък се оказа и финансовият министър Кирил Ананиев,  на който е поверена листата в Перник. Въпреки че е прочут като бюджетар и финансист, Борисов не пропуща да запълни с него всяка зейнала министерска дупка. Това наложи Ананиев да се прави половин мандат на здравен гуру. Да написа, да пренаписва, да поправя и да трансформира заповеди, свързани с противоепидемичните ограничения, съгласно хрумванията на премиера по време на първата коронавирусна вълна. Ананиев просто няма сърце да откаже на премиерските прищевки.

 Спортният корифей  Красен Кралев , въпреки че е варненец и е силно  обвързван с града си, поведе листата  в Русе. Труден за ГЕРБ регион, където кметското място завоюва Българска социалистическа партия. Донякъде и поради смутената локална организация след отстраняването на Цветан Цветанов от високите постове в партията и Народното събрание. Засега, където и да се появи, Кралев като ехтене на Борисов дава обещание спортни зали и площадки.

 Земеделската министърка  Десислава Танева  ще се бори да докара повече депутатски мандати в родния си Сливен. В средата на мандата на кабинета „ Борисов 3 “ тя смени на поста овъртоления в кавги, изключително с „ къщите за тъщи, “ Румен Порожанов. Танева пък  блесна с различен гаф - учеше земеделските стопани да лъжат европейските институции, с цел да не ни спрат  парите.

 Една от най-лоялните в тима на Борисов – енергийната министърка  Теменужка Петкова , е лидер на листата в Търговище. И на предходните парламентарни избори тя стана народен представител от този регион. Петкова е от онази порода държавни служители, които заран първо се осведомяват за настроението и настройките на началника, след което дават конференции – било за АЕЦ „ Белене “ или за „ Козлодуй “, било за либерализацията на енергийния пазар или въглищните централи и ВЕИ, или пък за цената на тока. Замалко не изгоря към скандала с продажбата на ЧЕЗ-България, само че Борисов нямаше  по какъв начин да се лиши от подобен „ скъп кадър “. Но пък всичко това е пренебрежимо дребно по отношение на завоюваните енергийни позиции в Русия. 

  Новаците  

Двама от най-пресните министри, които обаче съумяха да засвидетелстват лоялността си към лидера  – икономическият  Лъчезар Борисов  и на правораздаването -   Десислава Ахладова,  не водят листи, само че пък са поставени на избираеми места. Борисов е четвърти в старозагорската листа, поверена на просветителния министър Красимир Вълчев. В ГЕРБ се надяват, че в този регион ще завоюват повече депутатски мандати. Ахладова , която смени Данаил Кирилов след издънката му с плана за нова конституция, пък е втора след Ананиев в Перник.

Единственият заместник-министър, който води  листа, е  Николай Нанков . Той е първи в Ловеч, а в обществените мрежи е известен като " обичания куфар "  на Бойко Борисов. Спечели си това название, откакто шефа стартира да " мята "  зам.-регионалния министър в джипката и да обикаля с него по села и паланки, до момента в който сякаш инспектира автомагистралите. Нанков в действителност беше министър, само че поради нещастието край Своге, трябваше да се хвърли прахуляк в очите на ядосаното общество, та се наложи да слезе едно ходило по-надолу по властовата стълба.

Компенсираните

също са с места отпред в листите. Сред тях са някои от бившите министри на Бойко Борисов, които съгласно визиите на вожда и обкръжението му са били пожертвани незаслужено – поради успокояване на публичното мнение, с цел да бъдат „ нахранени "   протестиращите или с цел да не се строши хатъра на съдружния сътрудник.

Така преди всичко в София-област се озова ексвътрешният министър Младен Маринов ,

който го отнесе предишното лято, поради упреците на  протестиращите срещу държавното управление и на някои опозиционни партии, че е човек на Движение за права и свободи и на Делян Пеевски. Самият Маринов не блестеше с нищо като началник на Министерство на вътрешните работи, само че постоянно беше подготвен да бъде там, където му подреди Началника или да прави това, което би трябвало. Е, имаше  и някои земетресения - към визитата на жители до Сараите край " Росенец ".

Веднага след него в листата за 26-ти МИР е някогашната министърка на туризма  Николина Ангелкова. Тя  беше отстранена от поста, с цел да спре водачът на НФСБ Валери Симеонов да клати държавната лодка, възползвайки се от вилнеещите антиправителствени митинги и както твърди мълвата от нейното персонално снизхождение. Тя обаче не сподели и гък, направи си пластична интервенция на носа, доразкараси се и добродушно се приюти в лоното на Народното събрание, с цел да дочака новия си звезден час.

Реабилитиран е и различен някогашен министър –  Делян Добрев , който беше отпред на енергетиката в първия кабинет на Борисов. Той беше заставен да напусне 44-ото Народното събрание, заради  шуробаджанашки скандал, станал прочут като " Кумгейт ". Но сега, откакто абсурдът отшумя, е лидер на листата в Хасково. И макар че тогава ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветанов го бранеше и не позволи да бъде отхвърлен от Народното събрание, Добрев остана предан на Борисов, поради което получава " захарче ".

Освен Ангелкова, на избираеми места в листите са още ексминистърът на околната среда  Ивелина Василева  (в Бургас), бившият  министър на културата   Вежди Рашидов  (в Пловдив) и посланик №1 в кабинета " Борисов 2 " -   Даниел Митов  (в 25-ти МИР-София).

Бившият вътрешен министър  Валентин Радев , който също " изгоря " около тежката злополука с доста жертви край Своге, е на шесто място във водената от Желязков листа в 24 МИР в София.

Дори изпадналият в недружелюбност експравосъден министър  Данаил Кирилов , поради излагацията с новата конституция, е вписан  на десето място в софийския 23-ти МИР, където лидер е съдружният сътрудник Румен Христов. Кирилов няма особени шансове, в случай че не активизира преференциален избор.

Някои от министрите, които явно са мега лоялни към Бойко Борисов, са подсигурени и посредством още една листа. Красен Кралев е четвърти във Варна (една от най-дългите листи), а Младен Маринов е втори в Ловеч.

И най-после -  като Феникс от пепелта в общественото пространство „ възкръсна “ и ексфинансовият министър  Владислав Горанов. Но не като претендент за народен представител. Очевидно депутатската заплата, за разлика от министерската, не му е задоволителна, само че по всичко проличава, че връзката му с Борисов е надалеч по-крепка от едната заплата.

Горанов също бе рискуван покрай  антиправителствените митинги и най-много поради дубайските „ грами “ на предприемача Васил Божков. Появата на ексфинансовия министър на обществено събитие като стопански специалист на ГЕРБ е сигнал, че той продължава да е значим фактор както в партията, по този начин и в страната. А приказките, че е човек на Пеевски очевидно са забравени до доказване на противното.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР