Бедствието на века. Така турският президент Ердоган определи силното земетресение,

...
Бедствието на века. Така турският президент Ердоган определи силното земетресение,
Коментари Харесай

„Бедствието на века“: Не искаме храна, искаме си децата – репортаж на специалните пратеници на bTV


Бедствието на века. Така турският президент Ердоган дефинира мощното земетресение, което удари страната. Жертвите в Турция и Сирия към този момент са над 21 хиляди.

В най-засегнатите региони търсенето на оживели не стопира, а в джамиите в България насочат апел за помощ по време на петъчните молебствия.

Специалните ни пратеници предават и през днешния ден от горещите точки.

„ В Антакия - столицата на провинция Хатай, ситуацията е апокалиптична. Ние с оператора Огнян Кръстев нощувахме в кола, защото съвсем целият град е срутен до основи “, описа репортерът на bTV Бесте Сабри.

Непрекъснато има и вторични земетресения. Вече пети ден хората тук живеят или в колите си, или към огньовете на улицата, с вярата да видят техните близки живи. Ситуацията е сериозна и множеството от локалните към този момент са изплашени и изнервени, че помощта при търсенето на оживели не доближава, а възможностите да има живи понижават.

В Антакия магазините не работят, няма вода и ток, а някои бензиностанции са превърнати в филантропичен пункт за помощи. Храна и медикаменти се раздават на улицата.

„ Тук трети ден никой не идва “, декларира локален мъж.

Напрежението пораства. Близките на хората под руните описват, че помощта от гражданската отбрана на Турция не стига до тях и страната не работи задоволително по търсенето на оживели.

„ Тук стоим от три дни, децата ни са вътре, те ни носят храна, ние не желаеме храна, желаеме си децата. Никой не работи, никой не работи. Няма страна “, споделя жена.

Тук има 1500 души, извадили са единствено 200 до в този момент.

„ Тук идват хора със личните си лопати да копаят, само че гражданската отбрана не ги позволява, ние да тръгнем с голи ръце да ги вадим, ще го създадем, само че ни дават. Ние сами извадихме 20 оживели, само че това стана единствено с кавги без поддръжка “, Зеррин Тухтакая.

В дребните обитаеми места в Хатай към момента търсят оживели. В Бекташлъ в неопределеност са трима.

Айше е измежду дребното оживели.

„ Седнах и се чу звук. Всички прозорци се отвориха. Бяхме аз и майка ми и ѝказах: „ Мамо, става земетресение “. Тя ми отвърна: „ Ти си легни и чети молебствия “. Чу се тон по-късно къщата рухна, чуваха се апели за помощ. Аз чувах гласовете им “, разяснява тя.

Помагат ѝ съседи и близки, измежду тях ѝ Хале.

„ Вътре беше вуйна ми, викаше за помощ, чувах я и не можех да ѝпомогна. С татко ми влязохме и безусловно три секунди, откакто се махнахме оттова, падна тухла “, споделя Хале Мерт.

От разнообразни доброволчески асоциации оказват помощ с камиони с филантропична помощ.

„ Ние идваме от Кония, от Асоциация в поддръжка на децата. Около 10 тира с филантропична помощ сме докарали. Носим артикули, памперси, вода. Изградихме палатки тук-там, има най-вече потребност от палатки сега “, споделя Ахмед Доурул.

Засегнатите селища опустяват, а на входовете и изходите им се образуват килиметрични опашки.

Пътят в региона на земетресението тук-там е раздвоен, което затруднява напредването. Конвои от военни тирове, профилирани погребални коли и филантропична помощ непрестанно пътуват към засегнатите места.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР