Бебето, което вчера беше транспортирано със самолет Спартан от Варна

...
Бебето, което вчера беше транспортирано със самолет Спартан от Варна
Коментари Харесай

На апаратна вентилация е бебето, транспортирано със Спартан в София

Бебето, което през вчерашния ден беше превозено със аероплан " Спартан " от Варна до София, е на апаратна вентилация, в доста тежко положение, сподели пред публицисти доктор Радка Масларска от Клиниката по неонатология в болница " Токуда ", където 19-дневното дете беше признато за лекуване.

То е превозено до София, защото се постанова мултидисциплинарно диагностично уточняване, изясни лекарят, представена от Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

По думите й при раждането на бебето са настъпили затруднения. Днес е направено проучване с ядрено-магнитен резонанс за оценка на положението му. Предстоят спомагателни диагностични процедури.

 С рисков полет „ Спартан ” транспорти нуждаещо се от незабавна помощ 10-дневно бебе от Варна до София Виж още

Животът на детето ще бъде избавен, добави лекарят. Предизвикателствата пред нас са свързани с опциите да възстановим всички негови витални функционалности по най-хубавия метод и детето да бъде изписано от болничното заведение, сподели още доктор Масларска. Тя добави, че майката на детето ще остане с него в болничното заведение.

От сходни затруднения има риск при пет % от новородените деца, уточни неонатологът. Във Варна са помогнали на детето до стадия, до който би трябвало да се избави неговият живот, само че във връзка с диагностичните процедури, които би трябвало да се създадат, е нужна болница, в която се ползва мултидисциплинарен метод, сподели още тя.

Във Варна има и неонатолози, и инсталация, само че детето има потребност от по-високотехнологични проучвания, изясни доктор Масларска.

Транспортът от място до място лиши четири часа, уточни лекарят. Беше сложен поради положението на детето и огромното разстояние, добави доктор Масларски и добави, че участниците в полета са взели всички ограничения за позициониране на апаратурата, с цел да се резервира животът на бебето.

По думите й за новородено бебе, което е сложено на апаратна вентилация, дистанцията от Варна до София е огромно и превозът с хеликоптер би бил рисков. Имахме и цялостна поддръжка от сътрудниците ни във Варна, сподели още тя.

 Снимка: БТА

Д-р Масларска благодари на екипите на министерствата на опазването на здравето и на защитата за организацията на превозването на бебето и изрази вяра България да има опция да дава подобен превоз за всички нуждаещи се деца.

 Снимка: БТА

Бебето - на 19 дни, което се нуждаеше от незабавна помощ, беше превозено през вчерашния ден от АГ болница " Проф. доктор Д. Стаматов " във Варна до болница " Токуда ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР