Базираното в Истанбул студио за архитектурен дизайн Хайри Атак (HAADS)

...
Базираното в Истанбул студио за архитектурен дизайн Хайри Атак (HAADS)
Коментари Харесай

Уникален плаващ еко хотел правят в Катар СНИМКИ

Базираното в Истанбул студио за архитектурен дизайн " Хайри Атак " (HAADS) разкри своите проекти за " мобилен " екоплаващ хотел в Катар с нулеви боклуци. Амбициозният план за петзвезден плаващ хотел със 152 стаи, който е с повърхност от 35 000 квадратни метра е плануван да бъде издигната край крайбрежията на Катар.



Проектирането на хотела е почнало през март 2020 година и е приключено за шест месеца.

Амбициозният план би трябвало да бъде сбъднат до 2025 година

Строителството на хотела към момента не е почнало, сподели Кюбра Тюрк, една от архитектите работещи по плана.



Кръглата сграда е планувана да генерира електрическа сила посредством въртене към оста си във водата. Сградата ще е в положение за 24 ч. да извърши цялостен тур към оста си.
Ротацията " няма да създаде цялата сила, от която се нуждае плаващия остров ", сподели Тюрк.

„ На този стадий си коства да се спомене, че планът ще работи дейно в области, където има непрестанен и сигурен достъп до електрическа енергия “, добави тя.



Дизайнът на хотела включва и 55 отвесни вятърни турбини, които биха генерирали също електричество и ще бъдат в същото време като слънчеви чадъри.

В постройката ще има и колектори за дъждовна вода и система за филтриране и приемане на питейна вода от морето, сподели Тюрк.

И други екологични детайли са включени в плана на хотела. Това са, система за потребление на хранителни боклуци като тор за озеленяване и филтриране на отпадъчните води на хотела, тъй че да не навредят на околната среда.



Планът е хотелът да бъде издигнат в Катар, " само че не може да се приказва за точното местонахождение ", сподели Тюрк. „ Тъй като постройката може да се движи и има капацитет да бъде позиционирана във всяка точка. “

За да остане на мястото си, хотелът ще употребява динамично позициониране, компютърно ръководена система, настроена автоматизирано да поддържа позицията и посоката на кораба, употребявайки лични витла и тласкачи.

Гостите биха могли да стигнат до хотела с лодка или посредством 140-метров пристан, който може да се свързва с брега.



Те също могат да дойдат с хеликоптер, ситуиран на плаващия пристан.

Дизайнерските проекти демонстрират, че в центъра на хотела ще има лоби от 700 квадратни метра със стъклен покрив.

Покривът на хотела, въодушевен от водовъртежа, ще има функционалността да събира дъждовна вода във формата му. Тази вода ще бъде употребена за поливане на зелените площи на плаващия остров.

Хотелът е планиран също по този начин да има закрит и открит плувни басейни, сауна и спа център, фитнес зала, игрище за мини голф и други зони за занимания.

В момента не може да бъде изчислена точната стойност на плана, защото технико-икономическите изследвания към момента не престават и доста от дизайнерските детайли на хотела ще бъдат употребявани за първи път.

Снимка в. " Сабах "

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР