Байдън разсекрети споразумението за помощ от САЩ за УкрайнаГерманският канцлер

...
Байдън разсекрети споразумението за помощ от САЩ за УкрайнаГерманският канцлер
Коментари Харесай

Планът за помощта на САЩ за Украйна се провали: Тръмп вкара Байдън в задънена улица

Байдън разсекрети съглашението за помощ от Съединени американски щати за Украйна

Германският канцлер Шолц ще лети за Съединени американски щати за диалози с Байдън на 9 февруари, заяви Bloomberg. Това е доста неприятен знак за Украйна. Споразумение сред републиканци и демократи по отношение на пакета, в който 61 милиарда $ финансиране за Киев е „ залепен дружно “ с ограничения против мигрантите, пресичащи границата на Щатите, наподобява все по-малко евентуално.

Последните събития в Тексас наляха масло в огъня: локалната Национална армия изтласка федералните гранични чиновници, с цел да ограничи незаконните имигранти. Тексаските управляващи получиха поддръжката на половината американски щати. Нека да разберем по какъв начин всичко е обвързвано.

ПОТОКЪТ КЪМ КИЕВ ПРЕСЪХНА

През 2022 година на Украйна бяха отпуснати 45 милиарда $ от бюджета на Съединени американски щати. Но след идващите избори за американския парламент, в Конгреса позицията на републиканците се ускори. Те лишиха болшинството в Камарата на представителите от поддръжниците на Байдън. Сенатът, горната камара на Народното събрание, остана под контрола на демократите.

В резултат на това за 2023 година Конгресът утвърди единствено един пакет помощ за Киев за скромните 800 милиона $. След това, по думите на държавния секретар Блинкен, „ вълшебното гърне “ с материална помощ за Зеленски спря да се вари.

Тръмп е съперник на финансовата поддръжка за Украйна. Преди президентските избори в Съединени американски щати той разчита на обещанието да реши вътрешните проблеми на Америка. Една от главните е големият брой незаконни мигранти.

Либералната политика на Байдън и Ко докара до обстоятелството, че единствено за една седмица през декември, над 50 000 незаконни имигранти минаха границата на Съединени американски щати с Мексико. Те пресичат през река Рио Гранде, случва се и някои да умират по пътя.

ТЕКСАС: ДВОЙНА ИГРА

Губернаторът на Тексас Грег Абът, уверен републиканец, играе двойна игра. От една страна, с цел да се утежни обстановката, тези, които са минали границата, се изпращат с рейсове или даже със аероплан в тези щати, чието законодателство ги задължава да дават жилища и помощи на бежанците. Например до Ню Йорк. Освен това „ положителните “ републиканци доставиха няколко рейса с бежанци тъкмо до вратата на вицепрезидента Камала Харис.

От друга страна, Тексас стартира построяването на ограда от бодлива тел по границата. Федералните взеха решение да я разрушат. Всичко това докара до: тексаските национални гвардейци, които застанаха на пътя на мигрантите, бяха подкрепени от половината американски щати.

А конгресменът от Тексас Кийт Селф разгласи протест на 700 000 тираджии под мотото „ Върнете ни границата “. Като се има поради типажа на американските водачи на камиони, ще бъде блестящо.

УКРАЙНА ЗАСЕДНА В „ ОПАКОВАНИЯ “ ПАКЕТ

Условието на републиканците в Конгреса на Съединени американски щати, с цел да се договорят за забележителен транш за Киев, беше стягането на миграционната политика в същия пакет. Тук би трябвало да отчетем, че републиканците не са хомогенни. Например новият ръководител на Камарата на представителите Майк Джонсън е покровител на Тръмп. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл му се опълчва по доста способи.

Доскоро администрацията на Байдън продължаваше да се пазари с републиканците за 61 милиарда $ за Украйна, надявайки се, че договорката е на път да бъде утвърдена. На 17 януари Байдън събра конгресмени на закрита среща, вярвайки, че ще успее да прокара проекта си, в случай че направи някои отстъпки за ограничение на миграцията.

Но картите бяха разбъркани от триумфа на Тръмп на вътрешните партийни първоначални избори в Ню Хемпшир: основният противник Ники Хейли остана надалеч обратно.

След това водачът на републиканското малцинство в Сената Макконъл, който преди този момент беше подготвен да се срещнат с Байдън на „ половината от пътя “, отстъпи. Той сподели, че в този момент всичко не е толкоз явно

След това обаче той се „ поправя “ - съобщи, че той към момента е „ за “ помощта на Украйна. Но въпреки всичко объркването измежду републиканските сенатори, които не харесват изключително Тръмп, остава.



БАЙДЪН РАЗСЕКРЕТИ СДЕЛКАТА

Президентът Джо Байдън утежни ситуацията си, като разсекрети детайлности за възможната договорка за помощ на Украйна. Ето какво предложи той на републиканците за решение на казуса с мигрантите.

Първо, да се преглеждат случаите на леговище за шест месеца (досега този развой се разтягаше и до 10 години и за чакащите бежанци трябваше да харчат прекалено много от държавната хазна). Второ, в случай че повече от 5000 мигранти пресекат границата за седмица, Министерството на вътрешната сигурност ще може изцяло да затвори границата за незаконни имигранти.

Само тези, които могат да потвърдят, че бягат от изтезания или гонене в техните страни, ще бъдат въпреки всичко оставяни в Съединени американски щати. Ако мигрант се опита два пъти да пресече границата, до момента в който тя е затворена, ще му бъде неразрешено да влиза в Съединени американски щати за една година.

Байдън също по този начин предлага да наеме още 1300 сътрудници за гранични патрули, 375 имиграционни съдии, 1600 чиновници по въпросите на убежището и да закупи 100 „ инспекционни автомобила от последно потомство “, които да оказват помощ за разкриването и преодоляването на граничния трафик на опиати.

Тръмп назова тези оферти вулгаризация. Той сподели: „ Не е в негов интерес Байдън да получава нови последователи измежду гласоподавателите, като основава усещането, че по някакъв метод все ще се оправи с казуса на миграцията.

Скорошно изследване на CBS News сподели, че 63 % от американците считат, че управляващите би трябвало да бъдат по-строги към мигрантите. Но Байдън не може да се съгласи да построи стена на границата с Мексико в жанр „ Игра на тронове “, което би желал Тръмп – по този метод той ще отблъсне своя демократичен електорат.

Тръмп беше подсилен от ръководителя на Камарата на представителите Джонсън. Той излезе с изказване, в което излиза наяве, че препоръчаното от Байдън съглашение няма да мине в Камарата.

ШОЛЦ ЩЕ Гражданско отделение „ ИЗРАБОТЯТ “ ЗА ПАРИ

Германия е единствената страна в Европа, която е подготвена да поеме по-голямата част от тежестта на финансирането на Киев. Ето за какво Байдън предложения канцлера Шолц при себе си на 9 февруари. Поканата може да е още едно доказателство, че Байдън е уверен, че договорката за милиарди за Украйна с републиканците е невъзможна.

Шолц към този момент разгласи: страната му ще отпусне 7 милиарда евро на Украйна през 2024 година Очевидно президентът на Съединени американски щати желае да изцеди още повече от немския канцлер. Междувременно ниските рейтинги на Шолц в страната са сравними с пагубните рейтинги на Байдън в Щатите. А какво ще се прави с митингите на немските фермери...

В случай на неуспех на взаимните проекти, Европейски Съюз и Съединени американски щати имат авариен вид - да получат огромен заем за Украйна посредством интернационалните финансови организации, да вземем за пример, посредством МВФ. Вашингтон даже не мисли по какъв начин Киев ще заплати в този случай. Важното е да се съблюдава куртоазния протокол, а за след това е подготвен нов сюжет: подготовка на НАТО за „

Но западните анализатори могат да възнамеряват каквото си желаят - действителният ход на историята се развива ненадейно за груповия Запад. Кой от „ планиращите ” глобите против Русия можеше да си показа, че те няма да проработят? Кой очакваше войната на Израел с Хамас? Атаките на хуситите против кораби в Червено море?

Американските и европейските играчи все по-често бъркат. Не на вятъра френският историк Еманюел Тод, който тъкмо предсказа разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, в този момент предсказва разпадането на Запада.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР