Бавният прогрес на съвместната комисия между България и Северна Македония

...
Бавният прогрес на съвместната комисия между България и Северна Македония
Коментари Харесай

Скопие не желае да приеме, че имаме обща история или защо цикли историческата комисия

Бавният напредък на взаимната комисия сред България и Северна Македония се дължи на нежеланието на историците от югозападната ни съседка да одобряват, че “имаме обща история “, която стартира през междинните епохи, изясни съпредседателят ѝ проф. Ангел Димитров.

" Комисията е теоретичен орган, тя взема решение по какъв начин би трябвало да работи. Предвидили сме като отговор на новата сила, която се внася в двустранните връзки, по-голяма динамичност в нашата работа. До средата на май да има 3 съвещания. Това зачестяване на ритъма не е нещо ново, от българска страна комисията желаеше да има доста повече срещи през годините, с цел да реализираме резултати. В началото това наше предпочитание беше окачествявано като политически напън, само че ето, че в този момент има предпочитание и от другата страна за такива срещи. Първата за годината среща е към края на февруари ", разяснява проф. Димитров пред Българска национална телевизия.

Комисията бе образувана според контракта за добросъседство от 2017 година, само че не реализира предстоящите резултати. Вече близо две години тя буксува, намира се случайно, а съгласно българските представители в нея македонските им сътрудници към този момент се отхвърлят и от реализирано по-рано единодушие по някои тематики като цар Самуил, да вземем за пример.

Според новия проект на двете държавни управления тя ще стартира да заседава всеки месец. Скопие отвори тематиката дали не са нужни промени в нея и от българската страна, само че кабинетът отхвърли такава опция.

" Няма да има промени от българска страна в взаимната историческа комисия с районен съд Македония. Хората, които не са към този момент в комисията от страна на РСМ, я напуснаха по лично предпочитание, не са били сменяни. Странно е да се желаят промени там, където решенията се вземат само от страната, която е излъчила съответните представители “, уточни Димитров.

Той сподели, че няма напън към българските представители от комисията.

Имаме опит, знаем какво да чакаме и подхождаме с внимание и натурализъм, без особени упования, сподели той.

Ангел Димитров сподели, че е настоял още веднъж да стартира диалогът за Гоце Делчев.

" Когато обсъждаме по какъв начин да подготвим един текст до държавните управления за взаимно честване, сътрудниците от РСМ потеглят от съвременността към предишното - от тяхната визия за Гоце Делчев, без да се приказва за Гоце Делчев в неговото историческо време. Това е метод, който не е исторически. Ние предлагаме първо да се оцени една персона в неговото историческо време и оттова да се осмисли смисъла му за сегашното ".

Двете държавни управления към този момент се договориха на 4 февруари да се приготви взаимно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, само че разногласията сред историците не престават.

За да отпушат двустранните връзки, двете държавни управления задействаха още четири комисии за стопанската система, превоза, инфраструктурата, културата и други.

В понеделник работа стартира групата за стопанска система, търговия и нововъведения, като в Скопие ще бъде делегация водена от министъра за нововъведения и напредък Даниел Лорер.

Сред целите на първата среща са опциите за привличане на вложения, нововъведения, финансирането на планове, увеличението на комерсиалния стокообмен и други.

Идеята на държавното управление на Кирил Петков е да възстановява връзките със Скопие, като се търсят общите изгоди, и се сътвори атмосфера на доверие. Това би трябвало да отвори благоприятни условия и за пробив по най-спорните въпроси като историята, да вземем за пример.

Засега България не се ангажира със период, в който може да преразгледа позицията си и да “пусне “ Скопие да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР