Баскетболният отбор на Академик (Сф) - 14-кратен шампион на България,

Баскетболният отбор на Академик (Сф) - 14-кратен шампион на България, ...

Баскетболното отроче на "ЛУКойл" прекрати съществуването си


Баскетболният отбор на "Академик" (Сф) - 14-кратен шампион на България, прекрати съществуването си. Новината потвърди пред в. "Тема спорт" легендарния баскетболист и треньор Петко Маринов, който в последната година бе председател на УС на базирания в Правец клуб.

Именно той е трябвало да съобщи лошата новина на състезателите, макар няколко седмици по-рано да не е имало никакви подобни индикации (част от баскетболистите са подписали нови договори в началото на лятото). При това "Академик" бе заявен за новия сезон в Националната баскетболна лига (НБЛ) и участва в жрабия. 

Закрива се и баскетболната школа на "Академик" в Правец, като в града вероятно ще сформират само състав на любителски начала за А група (втора дивизия).

Краят изглежда логичен за доскорошното страшилище по баскетболните ни терени, с оглед на факта, че неговият президент Валентин Златев загуби всичките си позиции в "ЛУКойл България".  

Именно Златев, с парите на "ЛУКойл", създаде през 2001 г. отбор "Академик", за да бъде наследник на славния студентски клуб, станал 12 пъти шампион при мъжете в периода 1957-76 г. Базира го в родния си Правец и той получи името "ЛУКойл Академик", с което в периода 2003-2017 г. стана 14 пъти шампион на страната и спечели 9 пъти купата на България.

През зимата на 2017-а обаче Златев реши да прехвърли баскетболните инвестиции на "ЛУКойл" в София в сформирания през 2014 г. от треньора Константин Папазов нов клуб (нищо общо с оригиналния "Левски", който, заради ограничени финанси, поддържа само юношески формации).

При образуването на "Левски ЛУКойл" Златев обяви, че "Академик" остава в Правец под името "Академик" (Сф), за да развива млади състезатели. Така първото баскетболно отроче на "ЛУКойл" у нас остана в НБЛ, като бе в ролята на спаринг за останалите 9 отбора.

Същевременно "Левски ЛУКойл" взе една титла (2018 г.) и една национална купа (2018) с финансовата подкрепа на петролната компания (през миналия сезон, заради коронавируса, не бе определен шампион). Но, по всичко изглежда, че и той повече няма да се радва на парите на "ЛУКойл България" и вероятно ще се върне към старите времена на финансов недоимък.

След оттеглянето на "Академик" (Сф) за сезон 2020/21 в НБЛ останаха 9 отбора. Утре се очаква да има обсъждане на ситуацията между клубовете в лигата.

Източник: segabg.com