Баща и син – истински лекари, които не се посвениха

...
Баща и син – истински лекари, които не се посвениха
Коментари Харесай

Саможертвата на покосения от К-19 д-р Вакльов не е първият пример за доброта

Баща и наследник – същински лекари, които не се посвениха да рискуват живота си, с цел да спасят този на другите, ни лиши К-19, написа clinica.bg.

. . Така те станаха деветата и десетата жертва на ковид измежду лекарското съсловие.

В реанимацията на „ Пирогов” се борят за живота на тяхната майка и брачна половинка Ава, която е работила като здравна сестра в кабинета на мъжа си.

Пред паметта на самоотвержените медици се прекланят освен околните им, само че и цялото общество, а пациентите и сътрудниците им мъчно намират думи, с цел да опишат дупката, която зейва след тях.

„ Доктори слънца! Лекуваха с думи, всеки път ще ободрят човек, ще му вдъхнат кураж, ще му дадат сили да се бори, да оздравее и да се възвърне. Вдъхваха жизненост на другите, а те угаснаха”, споделя Муса Мустафа Мизур, кмет на село Краище, откъдето е родът Вакльови и където е домът на бащата – доктор Муса Вакльов, и брачната половинка му.

Всички там са потресени от нещастието във семейството.

Според кмета, който се оказва родственик със семейство Вакльови по сватовска линия, общопрактикуващият доктор се е инфектирал от някой собствен пациент, позитивен с Ковид-19 – евентуално е някоя от шивачките от цеха в Разлог, където работят значително дами от селата, които е обслужвал починалият лекар.

За доктор Муса всеки приказва единствено с положително. И има съображение за това. Толкова себеотдаен доктор като него надали отново ще отиде там. Хората не помнят за 30-те години, откогато доктор Вакльов е станал лекар, да е взимал отпуска за повече от седмица.

„ Няма случай, в който да не се е отзовал, та даже да го извикат при пациент късно през нощта”, споделя още Мизур. Независимо че лекарската му процедура е в село Краище, доктор Вакльов татко е имал пациенти в листата си още от прилежащите Дагоново, Бабяк и Горно Краище.

Саможертвата на доктор Вакльов в борбата с Ковид не е първият образец за добрина и отговорност в живота му. Бабячани, както се назовават жителите на селото, няма да не помнят пожара, тръгнал от гората на 2 август 2012 година, който бе локализиран на метри от крайните къщи. Няма да не помнят и по какъв начин доктор Вакльов-старши повече от две денонощия не си тръгнал за родното Краище, с цел да окаже възможна помощ на някого, настигнат от огнената буря.

Синът му Емил се е метнал на него. Той бе кардиолог в болница ПУЛС в Благоевград от година, където скърбят за него. Неведнъж се е случвало да оказва помощ на татко си и да съветва хората в селата му на благосклонност. В Краище поминъкът е нищожен – не е туристическо населено място, няма и индустрия.

Повечето хора се прехранват с това, което роди земята им, и нямат пари да пътуват до града, да вървят на съвещания при експерти и да купуват скъпи медикаменти. Затова и младият кардиолог в никакъв случай не отказвал услуга на хората, когато навестявал родителите си на село. В последните месеци даже идвал да оказва помощ в лекарската процедура на татко си.

Хората го видели за финален път при започване на август. Бил се върнал от море със брачната половинка си – зъболекарка, и детето, и отишъл да навести родителите си. Точно тогава те се чувствали неразположени. Впоследствие PCR-ите им се оказали позитивни. Дни по-късно подобен резултат дал и пробата на младия доктор Емил Вакльов. В фамилията му обаче всички се оказали здрави.

Въпреки лекуването в Ковид отделението на благоевградската болница, положението на двамата родители и сина им се влошавало с всеки минал ден. Наложило се да ги транспортират в „ Пирогов”. Засега единствено майката Ава е жива, само че в тежко положение и е интубирана.

В четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов с цялостно защитно облекло влезе в реанимацията при здравната сестра и към момента живия й тогава наследник.

„ Д-р Емил Вакльов е извънредно добър човек - приказва към момента в настоящо време за него здравната сестра от кардиологичното поделение в благоевградската болница Силвия Георгиева. – Много леко се работеше с него. Дори в тежки, в патови моменти запазваше хладнокръвие и по никакъв метод не изнервяше екипа, с който работи”, добавя тя.

В лечебното заведение сътрудниците му са покрусени.

„ За броени дни изгубихме двама прелестни лекари, посветили живота си на медицината и на своите пациенти. Д-р Емил Вакльов изгуби борбата с подлата болест, само че с достолепие изпълняваше своя професионален и честен дълг”, написаха от съсловната организация в съболезнователния адрес до фамилията.

Часове след новината за гибелта му негови сътрудници показаха скръбта си от загубата и в обществените мрежи. „ Той е мой връстник, млад доктор, от моя курс по медицина в Плевенския университет. Баща му умря, а майка му се бори за живота си. Днес и нашият сътрудник и другар Емил си отиде вечно от този свят. Има и малко детенце”, написа доктор Вики Сорисо.

„ Колко още хора и лекари би трябвало да ни изоставен, с цел да повярваме, че вирусът не е безопасен? Изисква се само разсъдък и съблюдаване на простички правила”, добавя тя.

Съболезнования написаха и негови пациенти.

„ Той е освен най-хубавият експерт, а и неповторим ЧОВЕК. За него мога да кажа единствено едно – той постоянно ще остане жив в моето сърце”, написа с огромни букви и Муса Исмаил, който е бил пациент на доктор Емил Вакльов.

„ С времето се сприятелихме, станахме фамилни другари. Болката ми е огромна. Не мога да приказвам доста, простете”, споделя той с неприкрито неспокойствие в гласа, тъй като по този начин става, когато от този свят си отидат лекари слънца.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР