Басе-Тере. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви,ч че насилието на

...
Басе-Тере. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви,ч че насилието на
Коментари Харесай

Reutеrs: Мерките срещу Covid са създали „много експлозивна“ ситауция в Гваделупа, недоволството се пренася и в Мартиника

Басе-Тере. Президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи,ч че насилието на карибския остров Гваделупа, което избухна по отношение на ограничаващите ограничения против Covid-19, е основало „ доста избухлива “ обстановка, като в това време всеобщата стачка на отвъдморската френска територия навлезе във втората си седмица в понеделник, когато голям брой търговски обекти останаха затворени след среднощните нападения, предава Reuters .

Часове преди министър председателят на Макрон и депутатите от Карибския архипелаг да проведат спешни договаряния в Париж, имаше признаци, че митингите се разпространят и в Мартиника, друга френска отвъдморска територия на 190 км южно от Гваделупа.

Задължителната имунизация подвигна на протест на население, което произлиза от плебеи, работещи във френските захарни плантации и което през XX век е било систематично изложено на токсични пестициди, употребявани в банановите плантации.

„ Ние сме потомци на плебеи и за нас контролът над телата ни е в действителност значим “, сподели 40-годишната Памела Обертан, политолог в Гваделупа, която оказа помощ за организирането на митинги против насилствената имунизация. „ Правителството желае да наложи медицински опит. Ние към момента сме медицински опити “.

Земеделските служащи в Гваделупа и Мартиника в продължение на десетилетия са били изложени на химически пестицид, наименуван хлордекон. Макрон го назова „ екологичен скандал “, оповестиха френските медии през 2018 година

Това излагане на токсични субстанции се свързва с извънредно високите равнища на рак на простатата и на двата острова.

Здравните служащи в Гваделупа от юли стачкуват против наложителната ваксинция против ковид и пишат писма до държавни чиновници, без да получат отговор, сподели Обертан. До 15 ноември някои към този момент не можеха да работят, тъй като бяха отказали имунизацията.

Главният град на Гваделупа, Поант-а-Питр, беше спокоен в понеделник, с изгорени коли и парчета, които към момента лежаха на всички места по улиците. Някои магазини останаха затворени, а учебните заведения бяха затворени заради вълненията.

Франция изпрати 200 спомагателни служители на реда, в това число елитни полицейски командоси, в Гваделупа, с цел да потуши вълненията.

„ Трябва да обясняваме, обясняваме, обясняваме и убеждаваме, убеждаваме, убеждаваме, тъй като не би трябвало да си играем със здравето на хората “, сподели Макрон пред кореспонденти в Северна Франция.

Френският министър председател Жан Кастекс в понеделник дефинира обстановката в Гваделупа като „ тревожна “ и прикани за успокоение, като в същото време прикани за взаимност с хората на острова.

Местната полиция е арестувала няколко десетки души, а хранителни магазини и аптеки са ограбени. Френските медии оповестиха в неделя, че бунтовници са нахлули в оръжейно склад в Поант-а-Питр и са откраднали огнестрелните оъжия.

„ Просто не знаем до каква степен ще стигне това “, сподели кметът на Поант-а-Питр пред радио France Info. Той сподели, че в този момент на острова има „ огромни терзания “, тъй като бунтовниците към този момент имат оръжие.

В Мартиника пътищата към някои от главните търговски и индустриални зони бяха блокирани от камиони при изгрев слънце, защото профсъюзните служащи дадоха отговор на апел за стачка, оповестяват локалните медии.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР