Бързо забогатяване, мощен джип, охолство, за което никога не си

...
Бързо забогатяване, мощен джип, охолство, за което никога не си
Коментари Харесай

Безнаказаният преход е това, което уби Милен Цветков

Бързо замогване, мощен джип, благоденствие, за което в никакъв случай не си се трудил, няма и да се трудиш. Образование в чужбина, за което постоянно има нещо доста особено - когато се прибираш в България си вечен. Улиците са ти тесни, алкохолът малко, парите се харчат поради самото наслаждение. Страната на чудесата, в която си получил всичко наготово. Някъде към абитуриентския бал статусът ти ненадейно е почнал да се разминава с този на 99 % от всички останали. Още в класа е станало ясно, че " майка му и татко му са доста богати " ; загатва се с смълчан звук, смесващ удивление, благоговение и боготворене. Разбира се, опиянението от ранната гала по сядането на трона на обществената стълбица не е задоволително - то би трябвало да се форсира от опиати и доста другари, разпознали общото сред родителите си и почнали да харчат общото. Адреналинът на превъзходството над всичко не е задоволителен - належащо е непрестанно да бъде поддържан и подчертаван с високи скорости и висока токсикация. 
В този профил се вписва хипотетичният убиец на Милен Цветков и този профил е печално прочут. Опитайте се да влезете в двете съзнания. Едното на човек, спрял на алено, в центъра на столицата, нищо неподозиращ, изключително в този миг. Другото - изцяло изтръпнало от амфетамин схващане, изгубило предствата за място, скорост, заплаха, отговорност. Трябва да предположа - това схващане няма нищо общо с това, което назоваваме " трагичен случай ", със скупчването на прекалено много опасности по инцидентен метод, които в някакъв миг прогърмяват в трагична засечка и водят до злополука. Не, това схващане се възпитава, натрупа, усвоява и напредва в безумието си. С всяка година става все по-зле, възприятието за безотговорност все по-голямо. Какви са санкциите за превишена скорост? Може ли да ги съпоставим с тези с разходка в парка поради ковид? Каква щеше да бъде картината на жертвите, в случай че от дълго време бяха спуснати превантивни високи санкции за всеки ненормалник? Дали пък е допустимо насъбраното благосъстояние на родителите и охолството на синчетата да става по противозаконен метод? 
В огромна степен тази злополука е илюстративна за всичко това, за което публицистиката правеше опит да споделя - за шибания преход и всичките му последици. А това неизбежно водеше до следното: събаряне от ефир, удавяне в негледаем часови пояс, неща, които са се случвали на Милен нееднократно и с които може да свикне единствено човек, който има темперамент, героизъм и оня здрав непукизъм, който всички харесвахме. Преди няколко дни основният прокурор се разгласи за Божия инструмент, а преди няколко седмици - за огромният проверяващ на Прехода. Как 22 годишно момче получава джип за над 120 000 лв., какъв брой още са сходните случаи, обаче е нищожен въпрос. Преходът в никакъв случай не се е разследвал - единствено се довършва, с цел да може да интронира до дъно едни и да почисти други. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР