Барбадос официално се обяви за република. Островът замени британската кралица

...
Барбадос официално се обяви за република. Островът замени британската кралица
Коментари Харесай

Барбадос вече е независима република, а Риана е неин национален герой

Барбадос публично се разгласи за република. Островът размени английската кралица Елизабет Втора като държавен глава с определен президент. С това страната скъса последните си колониални връзки съвсем 400 години откакто първите британски кораби идват на карибския остров, заяви Ройтерс.

Точно в 24 ч. новата република беше родена под радостните възгласи на стотици хора, събрали се в столицата Бриджтаун. Събитието беше оповестено със салют от 21 топовни изстрела, а националният химн на Барбадос прозвуча на претъпкания Площад на героите. Наследникът на английския трон принц Чарлс участва на свалянето на кралския щандарт на Елизабет Втора и на издигането на новия барбадоски байрак - стъпка, която републиканците се надяват, че ще предизвика сходни полемики и в други някогашни английски колонии, на които кралица Елизабет остава държавен глава.

След впечатляващо зрелище с барбадоски танци и музика и с речи, възхваляващи края на колониализма, Сандра Мейсън постави клетва като първи президент на Барбадос. Последният път, когато кралицата беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 година, когато Мавриций, остров в Индийския океан, се разгласи за република.

„ Ние, хората, би трябвало да дадем на Република Барбадос нейния дух и същина “, сподели президентът Сандра Мейсън, първият президент на острова. „ Трябва да оформим бъдещето му. Ние сме един на различен и пазители на нашата нация. Ние, хората, сме Барбадос “.

Барбадоската певица Риана беше оповестена за народен воин от премиера Миа Мотли, водача на републиканското придвижване на Барбадос.

Докато Англия показва робството като един от греховете на предишното, някои барбадосци упорстват за обезщетения от Лондон. Между 1627 и 1833 година в Барбадос идват към 600 хиляди взети в иго африканци, които работят в захарните плантации, от които британските притежатели вършат положения.

Барбадос ще остане като република в границите на Общността на нациите, група от 54 страни в Африка, Азия, Америка и Европа с исторически връзки с Англия.

Въпреки че е систематизиран като атлантически остров, Барбадос се смята за част от Карибите, където е класиран като водеща туристическа дестинация. Четиридесет % от туристите идват от Англия, като идващите огромни групи гости на острова са от Съединени американски щати и Канада.

Барбадос е една от най-динамично разрастващи се страни в света. Основата на стопанската система на страната е туризмът, защото островната страна притегля голямо количество туристи от целия свят. Всяка година Барбадос се посещава от над половин милион туристи. Чистите води и плажове, хубостта и екзотиката, както и мекият климат притеглят доста фенове на екзотичната почивка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР