Банковия надзор на ЕЦБ излезе на 23 август с прессъобщение,

...
Банковия надзор на ЕЦБ излезе на 23 август с прессъобщение,
Коментари Харесай

ЕЦБ глоби френската банкова група Crédit Agricole с €4,77 милиона за капиталови нарушения

Банковия контрол на ЕЦБ излезе на 23 август с прессъобщение, в което декларира, че глобява френската банкова група Креди Агрикол с близо 4.77 милиона евро за. 

" Европейската централна банка (ЕЦБ) наложи административни наказания в размер на 4,275 милиона евро на Crédit Agricole S.A. (CASA) и надлежно 300 000 и 190 000 евро на нейните дъщерни сдружения Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (CACIB) и Crédit Agricole Consumer Finance (CACF), откакто банките класифицираха акции като базов личен капитал от първи ред (CET1) без авансово позволение от ЕЦБ ", оповестява банковия контрол.

Обяснено е че в продължение на пет поредни тримесечия през интервала 2015-16 година CASA класифицира новоиздадени акции като CET1 капитал, без да желае позволение от ЕЦБ за това, макар че ЕЦБ припомня на банката за нейните отговорности.

" Това значи, че банката не е разрешила на ЕЦБ да оцени навреме дали тези принадлежности са възможни като CET1 капитал, което е най-високото качество на капитала, както е несъмнено от банковото законодателство. Този прелиминарен надзор е основен, с цел да се подсигурява, че банките могат да поемат загуби. Дъщерните сдружения CACIB и CACF възприеха сходен метод за три поредни тримесечия ", декларират от банковия контрол.

В известието се напомня, че ЕЦБ към този момент глоби банките през 2018 година за това нарушаване. Впоследствие банките оспориха решенията на ЕЦБ пред Съда на Европейския съюз, който удостовери отговорността на банките за нарушаванията, само че анулира имуществените наказания, считайки, че ЕЦБ не е обяснила задоволително по какъв начин е определила сумите. Сега ЕЦБ се оправи с този процедурен минус и още веднъж наложи глобите на банките.

" Когато взема решение за размера на глобата, която да бъде наложена на банка, ЕЦБ ползва своето Ръководство за метода за установяване на административни имуществени наказания. В този случай ЕЦБ класифицира нарушаването като приблизително тежко за банката майка CASA и като нищожно за двете дъщерни сдружения CACIB и CACF ", написа в известието на банковия контрол. Пак там категорично се показва, че глобените банки могат да оспорват решенията на ЕЦБ пред Съда на Европейския съюз.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР