Банковите вложения в екстремни изкопаеми горива са се увеличили неимоверно

...
Банковите вложения в екстремни изкопаеми горива са се увеличили неимоверно
Коментари Харесай

Бум на инвестициите в най-мръсните изкопаеми горива заради Тръмп

Банковите инвестиции в " рискови " изкопаеми горива са се нараснали неимоверно в международен мащаб , стигайки до 115 милиарда $ по време на първата година на Доналд Тръмп като американски президент, като вложенията в катранени пясъци са се нараснали повече от два пъти . Това е открил нов отчет, оповестява " Гардиън ".

Масовото бягство от вложения в изкопаеми горива след Парижкото съглашение за климата завърши през предходната година с връщането към енергийни източници, наречени " рискови " поради приноса им към световните излъчвания в атмосферата, които водят до световно стопляне на климата. Това включва 11% растеж във финансирането на извличането на нефт от катранени пясъци , което е най-мръсният вероятен рандеман на недопечен нефт , както и рандеман на петрол и въглища в Арктика и в доста дълбоки води.

 Ню Йорк съди петролни колоси поради климатичните промени
Ню Йорк съди петролни колоси поради климатичните промени

Тенденциозно подвеждат обществото, с цел да защитят приходите си

Американските и канадските банки възобновиха конкуренцията в неконвенционалния енергиен бранш след обещанието на Тръмп да изтегли Съединени американски щати от Парижкото съглашение, като една от най-големите американски банки JPMorgan Chase усили финансирането си за въглища с 21 % и четирикратно усили активите си в катранени пясъци.

Ръстът от 5,6 милиарда $ на JPMorgan Chase във инвестиции в катранени пясъци добави към близо 47 милиарда $ доходи за промишлеността през предходната година, се показва в отчета на неправителствени организации, в това число BankTrack, Sierra Club и Rainforest Action Network (RAN).

Говорителката на RAN Алисън Кърш упрекна банки като JPMorgan Chase във " връщане обратно в сляпо следване с техните неправилни политически водачи ".

" Ако имаме някакъв късмет за прекъсване на пагубните климатични промени, би трябвало да се постави завършек на разширението и цялостното прекъсване на тези рискови източници на сила ", разяснява Алисън Кърш и добави: " Банките би трябвало да бъдат виновни и да ползват политики, които защищават от рисково финансиране на изкопаеми горива. "

 Ал Гор: Тръмп не може да спре битката с климатичните промени
Ал Гор: Тръмп не може да спре битката с климатичните промени

Съединени американски щати юридически не могат да изоставен Парижкото съглашение

JPMorgan Chase e помолила Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати за поддръжка в опита ѝ да блокира решение на акционерите, в което се приканва за отчет на банката за финансовите и климатични опасности, свързани с плановете за добиване на нефт от катранени пясъци.

Канадските банки Royal Bank of Canada и Toronto Dominion остават най-големите поддръжници на катранените пясъци, като имат инвестиции в размер на 38 милиарда $.

Кели Мартин, който е учредителен шеф в Sierra Club, разяснява: " Катранените пясъци и другите планове за изкопаеми горива заплашват климата ни, публичното здраве и общностите и до момента в който не спрат да ги поддържат финансово, огромните банки... са съучастници в това опустошение. "

По-голямата част от новите " рискови " вложения са станали при удвояване на заемите и облигациите подкрепяната от държавното управление на Канада промишленост за създаване на катранените пясъци, макар че нейният триумф би бил пагубен за опитите за намаляване на последствията от климатичните промени, акцентира някогашният шеф на НАСА Джеймс Хансен.

 Студена вълна връхлетя Америка, Тръмп омаловажава климатичните промени
Студена вълна връхлетя Америка, Тръмп омаловажава климатичните промени

Студът доказвал, че нямало световно стопляне

Банковото финансиране за рандеман от катранени пясъци и тръбопроводи се е нараснало повече от два пъти през предходната година - спрямо интервала 2015-2016 година, когато тогавашният американски президент Барак Обама не издаде позволение за построяването на нефтопровода " Кийстоун ", който след това беше още веднъж утвърден от Тръмп.

Подкрепата за въглищата измежду 36-те следени банки също е повишена с 6% през 2017 година след 38% спад през 2016 година Големи китайски банки в действителност са лимитирали тези вложения през предходната година, а в Европа BNP Paribas и ING които са понижили позициите си в активи в изкопаеми горива.

14 европейски банки обаче групово усилиха финансирането си на въглища с повече от 2 милиарда $ през предходната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР