Банките вдигнаха драстично някои от таксите си, показват данни на

...
Банките вдигнаха драстично някои от таксите си, показват данни на
Коментари Харесай

Банките продължават да вдигат таксите си

Банките подвигнаха фрапантно някои от таксите си, демонстрират данни на Българска народна банка. Най-голямо е покачването при таксите за обработка на пари в брой.

За изтегляне на пари в брой някои банки взимат закрепена такса, а други - % от сумата. Средната такса на банките, които взимат % от сумата, към края на предходната година е 0,58%, само че не по-малко от 6,50 лева А към края на 2021 година междинният размер на таксата е 0,48%, само че не по-малко от 4,38 лева Ако човек желае в този момент да изтегли 800 лева в брой от офис на банка, би трябвало да прати приблизително 6,50 лева, а преди година единствено 4,38 лева Увеличението е с над 48 на 100.

Много огромно е и нарастването на таксите за внасяне на пари в брой по сметка. И за тази услуга банките към този момент употребяват два метода - събират закрепена такса или % от сумата, до момента в който преди години таксата е била единствено закрепена. За внасяне на суми до 3000 лева преди година банките са взимали приблизително по 0,87 лева, а в този момент таксата е приблизително 1,20 лева Увеличението е с 38 на 100. Но някои банки са почнали да взимат за тази услуга % от сумата, като междинният размер на таксата е 0,23%, само че не по-малко от 2,50 лева.

Драстично е покачването на таксите и при изтегляне на пари от банкомат. През 2021 година банките събираха закрепена такса за тази услуга, като за изтегляне от банкомат на същата банка таксата беше приблизително 0,26 лева, а за банкомат на друга банка - 1,14 лева Сега някои банки събират закрепена такса, а други - % от теглената сума. При банките с закрепена такса няма основна смяна - таксата за изтегляне от банкомат на същата банка е приблизително 0,30 лева, а за банкомат от друга банка даже има малко понижение до 1,10 лева Драстична е смяната при банките, които взимат % от сумата. При изтегляне от банкомат на същата банка междинният размер на таксата е 0,13%, само че не по-малко от 30 ст., а за банкомат на друга банка - 0,18%, само че най-малко 1,39 лева Тоест, в случай че човек изтегли 1000 лева от банкомат на същата банка ще заплати 1,30 лева, или тъкмо пет пъти повече по отношение на година по-рано.

Таксата за разкриване на разплащателна сметка в офис на банката е повишена от приблизително 2,52 лева, на 3,18 лева За обслужване на сметка без банкова карта таксата преди година беше 3,37 лева, а в този момент е 3,73 лева А за разпореждане с хартиена записка на превод към друга банка таксата е вдигната с над 19% - от 4,11 лева на 4,90 лева Само заплащането с банкова карта в магазина е гратис.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР