Банките в еврозоната очакват спад в търсенето на жилищни и

...
Банките в еврозоната очакват спад в търсенето на жилищни и
Коментари Харесай

Банките в еврозоната очакват спад в търсенето на жилищни и бизнес кредити

Банките в еврозоната чакат спад в търсенето на жилищни и корпоративни заеми през четвъртото тримесечие, сочи оповестено през днешния ден изследване за банковото кредитиране (Bank Lending Survey) на Европейската централна банка, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на Ройтерс.

Отразявайки възходящите лихвени проценти и намаляващото доверие на потребителите, търсенето на жилищни заеми понижа доста през третото тримесечие.

Търсенето на потребителски заеми и други заеми за семейства също се намалява в чисто изражение, допълват от ЕЦБ. Въпреки това има нарастване на търсенето на заеми от компании или изтегляне на кредитни линии заради възходящите потребности от финансиране за оборотен капитал и материални ресурси.

За четвъртото тримесечие кредитните институции чакат по-нататъшен мощен чист спад в търсенето на жилищни заеми и осезателен спад в търсенето на потребителски заеми. Те предвиждат чист спад в търсенето на заеми от фирмите.

Освен това изследването сподели, че банките са стегнали своите условия към предприятията в подтекста на закъснение на стопанската система, засилващи се страхове от криза и намаляваща приемливост на банките към риска.

Банките регистрират и мощно чисто стягане на кредитните условия за заеми за семейства за покупка на жилище. За четвъртото тримесечие банките от еврозоната чакат доста по-силно чисто стягане на кредитните стандарти за заеми за компании.

Освен това банките предвиждат, че кредитните условия ще продължат да се стягат както за жилищните, по този начин и за потребителските заеми.
Проучването за банковото кредитиране е извършено измежду 153 банки сред 16 септември и 4 октомври.

 

   Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР