Банките в България продължават да предлагат много изгодни условия по

...
Банките в България продължават да предлагат много изгодни условия по
Коментари Харесай

Финансов експерт: Когато теглят заем от банка, потребителите трябва да се интересуват как се образува променливата лихва

Банките в България не престават да оферират доста преференциални условия по заемите, което успокоява потребителите. Това разяснява в ефира на предаването " Директно " заместник-председателят на Асоциацията на кредитните медиатори в България Деян Василев.

Последните два месеца на предходната година е регистрирано закъснение и даже мъртвило във връзка с покупката на жилища и тегленето на ипотечни заеми, На фона на високата инфлация обаче, закупуването на парцел остава желан вид като мярка за туширането на резултатите от нея, посочи той.

" Много забавно е, че даже главният лихвен % у нас е към този момент над 2%, а лихвата по ипотечен заем към месец февруари е към момента на съвсем рекордно дъно от 2,6%. Интересното при нас е, че лихвите покредитите се образуват върху лихвите по депозитите. Банките не са тръгнали да усилват лихвите по депозитите към вложителите, ресурсът е невисок и доста от банките образуват техния равномерен лихвен %, т. нар референтен лихвен %, като статистика, която Българска народна банка разгласява приблизително за банковата система ", разясни финансовият специалист.

По думите на Василев именно по тази причина България към днешна дата е оазис, когато става дума за лихвите по заемите.

Расте обаче размерът на заемите, които потребителите теглят, изясни още той пред Bulgaria ON AIR.

" Средният заем за 2022-а година е бил 145 хиляди лв., преди 5 години е бил към 105-110 хил. лева. Това е към с 40-50% увеличени. Цените на парцелите също скочиха през последните няколко години. Въпреки скока на цените на парцелите, в последните 1-2 години не могат да се намерят предложения над 85% от цената му. Но с увеличението на цената, хората теглят. Това демонстрира, че дохдите на тази част от популацията са растяли, те могат да си разрешат и се вместват в съотношението дълг - приход ", обясни Василев.

Той бе безапелационен, че без значение, че към този миг лихвите по ипотечните заеми са ниски, то това не значи, че те ще останат такива и прикани потребителите да се интересуват по какъв начин се образува променливата рента, когато теглят заем от банка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР