Банките пенсионират книжната двулевка. Банкнотите от 2 лв., които внасяме

...
Банките пенсионират книжната двулевка. Банкнотите от 2 лв., които внасяме
Коментари Харесай

Книжната двулевка отива в миналото

Банките пенсионират книжната двулевка. Банкнотите от 2 лева, които внасяме в Българска народна банка, централната банка ни ги връща под формата на монети със същия номинал, оповестиха пред "Телеграф " от водещи български кредитни институции.
Новата монета с лика на Паисий Хилендарски бе въведена в обращение доскоро повече от 2 година - на 7 декември 2015-а.
Първата банкнота от 2 лв. е издадена през 1916 година. Текстът върху банкнотата гласи "ДВА ЛЕВА СРЕБРО ". По това време в България не е имало одобрен сребърен или златен стандарт. По-време на балканската и междусъюзническата война, България последователно минава от познатите до този миг сребърни монети към банкнотната емисия. Банкнотната емисия по времето на Първата международна война нараства десетократно. Основната причина за това е нуждата да бъдат покрити военновременните разноски. Банкнотата продължава да бъде в обращение до 1924 година През 1920 година се емитира и по-нова емисия на двулевката, която остава в обращение едвам една година повече – до 1925 година
Дълго време по-късно двата лв. биват под формата на монети. И по този начин чак до 1962 година, когато още веднъж бива издадена банкнота с номинал 2 лв.. Добре позната, на една немалка част от нашите съвременници, банкнотата с изобразената гроздоберачка сигурно подухва известна носталгия. Разбира се, за по-младите читатели банкнотата евентуално не е по този начин добре позната, защото тя излиза от обращение преди 21 години, през 1996 година.
Гроздоберачката в действителност се споделя Кина Гърбова и е от Сухиндол. През 1960 година, когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици за изпратени на гроздобер. Там е снимана от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й облик печели първа премия на галерия в Германска демократична република. Тогава Българска народна банка взима решение тъкмо тази фотография да краси гърба на двата лв.. Банкнотата с гроздоберачката има и по-късна емисия от 1974г., която всъщност обаче по нищо не се разграничава от първата.
По-нататъшната история на двулевката е добре позната на всички. През 1999г. и по-късно през 2005г. е издадена банкнотата, която всекидневно използваме и до през днешния ден. Образът на банкнотата е на Св. Паисий Хилендарски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР