Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация

...
Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация
Коментари Харесай

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките лимитират отпущането на заеми с закрепена рента, сочи информация от кредитните консултанти.

Десислава Николова от уеб страницата „ Моите пари “ посочи, че от началото на годината доста мъчно може да се вземат заеми с закрепена рента. „ Обикновен те са за период от 3 до 5 години, само че в този момент отпущането им е мощно лимитирано. Подобни контракти се утвърждават единствено за хора с огромни приходи или пък лихвата се фиксира на доста високо равнище “, споделя тя.

От началото на годината годината броят на изтеглените заеми е с 1/10 по-голям по отношение на същия интервал на 2021 година, сочи банковата статистика.

Според Тихомир Тошев от „ Кредит център “ междинната сума, която се тегли като ипотечен заем за покупка на жилище, в този момент е 135 000 лева, а на потребителските заеми - към 20 хиляди. Десислава Николова пък сподели, че на потребителските за година тя се е качила от 15 000 на 19 000 лева Едновременно с това обаче и срокът на изплащането нараства от 6 на 7 години.

Николова напомни, че през март (месецът след началото на войната) е имало взрив от 38,5% на годишна основа на сумата на отпуснатите потребителски заеми. „ Това е изненадваща наклонност, тъй като при такива събития хората би трябвало да се лимитират, а даже по отношение на февруари има също мощно повишаване. Може би са решили да избързат, до момента в който лихвите не тръгнат да се качват. Да не забравяме, че сходни заеми от доста банки към този момент се отпускат без поръчители. От друга страна е вероятен и вариантът високата инфлация да кара хората да покриват някои свои разноски благодарение на заеми “, разясни Николова.

 

ЦЕНА НА ПАРИТЕ

Засега единствено две търговски банки са качили с доста малко лихвите по заемите и то единствено за стеснен брой предлагани артикули. По думите на Десислава Николова не се вижда да се постановат по-високи критерии за отпущането на заеми, тъй като към момента трезорите имат непотребен кредитен запас.

Само преди дни бяха оповестени желанията на Европейската централна банка (ЕЦБ) от лятото да стартира повишение на лихвите. В тази връзка Николова чака у нас тази мярка да се отрази най-рано от есента - през септември или даже към края на годината и то само на банките, които са с привършен на ниска цена запас и за които се очаква от тогава да започнат да качват лихвите си. Според Тихомир Тошев всеобщото качване на лихвите на комерсиалните банки у нас, в сходство с мярката на ЕЦБ, може да се чака не по-рано от началото на 2023 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР